Keresés
  • Németh Anikó

A Fukszia Udvar


Ezen a héten szeretnék a kreatív hobbi és a mediterrán életérzés iránt rajongók kedvében járni a bejegyzésemmel, s egy picit nosztalgiázom is.

A blogtúrás bejelentkezésem alapján sokan felismerték a helyszínt: a Fukszia Udvarban jártam a Kossuth utcában (a „faluban”). De mielőtt az (állítólag olasz építőmesterek által tervezett és épített) épület mostani funkciójáról és „kincseiről” mesélnék, egy kicsit visszarepülök az időbe, méghozzá a ’80-as évekbe, amikor én kislány voltam.

Nagy divatja volt akkor a műtermi képeknek és nem múlhatott el úgy születésnap, hogy a gyerekeket ne kapták volna lencsevégre a vajkrémes tortájuk mellett állva vagy valami fröccsöntött műanyag játékkal a kezükben.

Bizony, a mostani Fukszia Udvar helyén régen „fotó-műterem” volt, ahol Tóthné várta az igazolványképért, családi- és születésnapi, meg a műtermi esküvői fotóért betérőket. Most is a szemem előtt látom az ősz hajú hölgyet, aki mindig copfban vagy kontyban viselte a haját és talán csak az én szememben, de az évek múltával sem öregedett, változott semmit; mindig ugyanolyannak láttam.

Aztán ahogy teltek az évek, az épület többször is „profilt” váltott; jópáran vannak, akik csak Magyar Tengerként (vagy később Új Magyar Tengerként vagy Horogként) emlékeznek rá abból az időből, amikor kocsma működött itt.

De ugorjunk vissza a jelenbe és „nézzetek körbe” velem a most már Fukszia Udvarként működő kis „ékszerdobozban”!

A mediterrán hangulatú, csodaszépen újjávarázsolt kerten keresztül sétálva léptem a hangulatos üzletbe, ahol Fuksz Zsanett és párja, Boros Gyula fogadtak. Igaz, a kertben annyi látnivaló volt (például a nagyon kedves és ötletes „már vártalak” tábla), hogy ha nem lett volna olyan rekkenő a hőség, bizony Isten, ott beszélgettem volna a párral. Ehelyett viszont a klimatizált üzletben ültünk le, ott kezdtünk el beszélgetni.

Aki elsétált már a Fukszia Udvar mellett, az láthatta, hogy az szebbnél szebb olasz fagyálló égetett kaspók és díszek, valamint kézzel festett spanyol kerámiák sorakoznak ott. Az üzlethez felvezető lépcsősor, a pergola, a Zsanett édesapja által festett (többnyire mediterrán témájú) képek és tányérok mind az olasz és spanyol kisvárosok hangulatát idézik és nem véletlen, hogy ez a stílus és életérzés lengi körül a Fukszia Udvart, hiszen Zsanett és Gyula végérvényesen beleszerettek Olaszországba, annak minden apró részletével együtt.

Zsanett, a hely megálmodója, egyébként tanár és hosszú évekig dolgozott pedagógusként. Talán innen jön az a türelem, amivel mindent részletesen elmesélt, megmutatott nekem. A belőle áradó kedvesség és nyugalom olyan jól esik az ember lelkének! Aki ide betér, biztosan nem okostelefonozó eladó és flegma kereskedő karjaiba fut.

Amikor azt kérdeztem, hogy miért is nyit ilyen profilú üzletet valaki, elmosolyodott és azt mondta, hogy igazából egy művészeti képzésnek köszönheti az egészet, melyen megismerkedett a Cadence hobbi- és dekortermékekkel. Azok a festékek, alapanyagok és az ismeret, amelyet a Cadence Hungary segítségével megszerezhetett, egy egészen új világot nyitottak meg számára.

18 évvel ezelőtt vásároltak házat a városban és 2 éve költözött családjával Balatonfüredre és tartott tőle, hogy miként fogja majd megtalálni a helyét az új környezetben. S bár sok teendője volt a családi ház körül és Gyula, a férj vállalkozásában, valami mégis hiányzott. No, ekkor jött a már korábban említett művészeti képzés. Gyula is érezte, hogy párja szárnyra kapott az alkotástól és amikor látta, hogy otthon egyre csak szaporodtak a decoupage és egyéb kreatív technikával készült dísz- és használati tárgyak, tudta, ez lesz az, amiben párja kiteljesedhet.

Először csak az általuk külföldön megismert és nagyon megkedvelt kaspókat szerették volna Magyarországra hozni és árusítani, de aztán megfogalmazódott Zsanett vágya, hogy egy kis alkotóműhely is jó lenne, s később a dekortárgyak is „bekúsztak” a képbe. Nos, így körvonalazódott szépen a Fukszia Udvar ötlete (mely név Zsanett sógornőjétől származik).

Amikor megálmodták az üzletet, sok helyet megnéztek, de amikor az épp üresen álló Kossuth utcai helyiséget meglátták, jött az a bizonyos, „Ez az!” érzés; beleszerettek a helybe. Mondhatom nektek, hogy az egész Fukszia Udvaron ez érződik: nagy munka volt az átalakítás, de Zsanett és Gyula szerettek volna mindent igényesen átalakítani, mert sajátjuknak érezték már akkor, amikor még csak a jó fantáziával rendelkezők látták a csodát a helyben!

Tavaly novemberben kezdődtek az átalakítások és az átépítést Gyula tartotta kézben. A bolt berendezéseként szolgáló bútorokat piacokon szerezte be és Zsanett újította fel őket. Sok ötletet merítettek a Napsütötte Toszkána című filmből és saját utazós élményeikből is. Egy szempillantás alatt előkerültek a nyaralásokon készült fotók és valóban, a taljánföldi szállás mennyezete, a konnektorok és villanykapcsolók, a kaspók, a virágok mind-mind, egytől egyik ott voltak, ahogyan azt ma a füredi kis üzletben is látni.

A jó érzékkel összeválogatott dekoráció, a finom vintage hangulat, a sarokban álló sparhelt és vörösréz edények olyan otthonossá teszik a Fukszia Udvart, hogy az ember szívesen időz itt.

Úgy gondolom, hogy az teszi igazán különlegessé Zsanett üzletét, hogy nemcsak megvásárolhatók a Cadence termékei és egyéb alapanyagok, hanem képzéseknek és alkotó napoknak is otthont ad a bolt. Jó időben a teraszon, ha hidegebbre fordul az időjárás majd bent, a sparhelt melegénél kerülnek megrendezésre ezek a programok. Minden esetben kiscsoportosan (5-6 fő) történnek a képzések és a foglalkozások ára tartalmazza az alapanyagot, eszközöket, festékeket és minden szükséges kelléket. A Cadence Hunagry is segíti, támogatja a szakmai munkát; anélkül nem is lehet bevezetni új termékeket az üzletben, hogy Zsanett el ne végezné a Candence Akadémián előtte a hozzájuk kapcsolódó tanfolyamot.

A Fukszia Udvar által szervezett programok iránt már most nagyon nagy az érdeklődés, ezért azt ajánlom, hogy ha nem szeretnétek lemaradni, mindenképpen kövessétek a bolt Facebook-oldalát, melyet itt találtok: https://www.facebook.com/FuksziaUdvar/

Kedvcsinálóként mutatok nektek képeket a most hétvégi kőpaszta alkotó napról.

A kézműves foglalkozásokon kívül sok más meglepetéssel készül Zsanett: augusztusban lesz könyvbemutató, de kicsit távolabbra tekintve az időben, adventi vásárral és igazi forralt boros, sült gesztenye illatú ünnepi készülődéssel is várja majd a hozzá betérőket.

Remélem, a bejegyzés felkeltette az érdeklődéseteket és ellátogattok ti is személyesen a Fukszia Udvarba! Figyelem, ne hétfőn, akkor szünnap van, de nézzétek csak, búcsúzóul mutatom a nyitva tartást!


811 megtekintés0 hozzászólás