Keresés
  • Németh Anikó

Söptei - Bor és Gasztronómia


Mindennek Söptei Zsolt az oka! No, ne ijedjetek meg, nem komoly bűnöket akarok a nyakába varrni, csak elmesélni nektek, hogy hogyan is kezdődött az én idegenvezető „karrierem” és bemutatni a Söptei családot.

Szóval, úgy körülbelül 1752 éve ismertük egymást Söptei Zsolttal és Robival, amikor egy nap csörgött a telefonom és Zsolt kétségbeesetten kérdezte, hogy tudnék-e segíteni, mert az esti borkóstolóra nem tud elmenni a tolmács, ő meg ott áll „angolos” nélkül. No, ott, akkor kezdődött minden. A Csopak határán lévő, pazar panorámájú étteremhez hajtottam az Istenfia utcába és kezdetét vette a „boros kaland”. Olyannyira, hogy nem sokkal ezután elvégeztem az idegenvezetői képzést és onnantól már hivatalosan hoztam-vittem a csoportokat, s tartottam a borkóstolókat Zsolttal.

Már akkor mindig csodálattal figyeltem, hogy milyen lelkesedéssel mesél a család történetéről és a 4 generációról, amely megalapozta a mostani generáció számára a borászatot. Amíg Zsolt a borokról mesélt a vendégeknek, testvére, Robi a konyhában készítette a borokhoz passzoló, finomabbnál finomabb fogásokat. Sokszor Géza bácsi, a fiúk édesapja és Zsuzsa néni, az édesanyjuk is jelen volt egy-egy ilyen alkalomnál, hiszen mind a mai napig mindenki kiveszi a részét a vállalkozásból a Söptei családban. A borkóstolók előtt és után sokszor beszélgettem velük a kockás abrosz mellett, közben Robi ínycsiklandó ételeiből kaptam kóstolót (néha csak az én kedvemért, az éppen aktuális diétám szerint főzött nekem) és persze nem maradhatott el a kedvencem sem, a szőlőlé!

Oh, hogy ti is szeretnétek ezek után meghallgatni/elolvasni a történetet? Nos, akkor mesélek egy kicsit!

A család szőlővel és borral kapcsolatos története a filoxéra vész utánra (XIX.század) nyúlik vissza. Azóta 5 generáción át tartó kemény munka, ugyanakkor megérdemelt siker is kíséri a Söptei családot.

A hetvenes évek elején őszibarackot, kukoricát termelt Söptei Géza, hogy megalapozza a családi pincészetet. Építkezések és kisebb-nagyobb átalakítások után 1997-ben indult útjára a ma is működő, a szőlészetet, borászatot és az ezekhez kapcsolódó gasztronómiát egybe fogó családi vállalkozás.

A fiúk a szülőktől, nagyszülőktől sok mindent tanultak, ellestek. Egész kisfiú koruktól kezdve segítettek a szőlőművelésben és játékosan ugyan, de Géza bácsi, az édesapjuk megismertette őket minden szőlő körüli munkával és elmagyarázta, hogy mit miért kell csinálni. A fiúk gyorsan magukba szívták a sok információt és végérvényesen beleszerettek a szőlészetbe/borászatba.

A továbbtanuláskor a balatonarácsi (akkor még) Széchenyi Ferenc Mezőgazdasági és Gépészeti Szakközépiskolába jelentkeztek a fiúk és érettségi után három hónapot töltöttek Baden-Württembergben, ahol egy nagy múltú szőlészetben dolgoztak.

Robi és Zsolt később is visszatértek még Németországba és olyan technológiákat és szemléletet sajátítottak el, amelyek megalapozták a későbbi itthoni munkájukat. Igazán forradalmi változtatások voltak ezek az akkor itthon megszokott, bevett eljárásokhoz képest.

2002-ben szőlőt telepítettek, így lett 5 ha saját ültetvényük, s a vállalkozás azóta folyamatosan bővült, s ma már a kezdeti apró pince-présházhoz képest hatalmas terület és több épület tartozik a Söptei család vállalkozásához. 2010-11-ben egy újabb épület megvásárlásával feldolgozó üzem és palackozó is kialakításra került.

Nagyon hűséges és főleg nyaralótulajdonosokból álló vendégkörük az elmúlt 15 év alatt alakult ki, s többnyire a friss, gyümölcsös fehér- és rozéboraik miatt keresik a vendégek a pincészetet.

Az étterem is folyamatosan fejlődik, nemrég például megújult a belső dizájn. Nemcsak a borok, hanem a finom ételek kapcsán is folyamatosan a fókuszban van a Söptei név, hiszen a szaksajtó értékeléseiben, toplistáin időről időre megjelennek. A Magyar Konyha a balatoni top 10-be sorolja mindig az éttermet és a Gault & Millau 1. és 2. kiadásában pedig 10 ponttal szerepel a Söptei Róbert által vezetett étterem.

S hogy miben rejlik a siker titka? A kifogástalan alapanyagokban és a szakmai tudásban. A zöldséget a testvérpár édesanyja hozza a piacról, a vadhús a helyi vadásztársaságtól kerül a konyhába és igyekeznek minél több helyi termelőtől beszerezni a szükséges árut.

De egy kicsit még kanyarodjunk vissza a borokhoz! Ahogy bemutatkozó anyagukban is olvasható, boraik nagy részét reduktív eljárással készítik. Így próbálnak friss, gyümölcsös, de a fajtajelleget megőrző gazdag beltartalommal rendelkező borokat vendégeik asztalára tenni. Jelenleg évi 30-35.000 palack bort állítanak elő. A vidék adta lehetőségeket és szakmai tudásuk legjavát ötvözve valósítják meg elképzeléseiket a magyar borkultúrában.

Több hazai és nemzetközi borversenyen is megmérették boraikat, s ezek közül csak párat említek, a teljesség igénye nélkül:

2009 – Pannon bormustra – Csúcsbor kategória elérése a 2007-es Sárgamuskotállyal;

2010 – Challenge International du Vin – Franciaország – 2008-as Sárgamuskotály, ezüst érem;

2017 – Challenge International du Vin – Franciaország – 2015-ös Hangulat, aranyérem;

2013. évi Kései Sárgamuskotály, ezüstérem

2015-ös Harmónia ezüstérem

Azt hiszem, már csak egy dolog maradt hátra: bizony, a kóstolás!

Legközelebb a balatonfüredi borhetek alkalmával, a Tagore sétányon találkozhattok a Söptei Pincészet boraival. Erről bővebben itt olvashattok:

Ha szeretnétek a borok mellé Robi finom ételeiből is kóstolni, akkor foglaljatok asztalt az étteremben és vacsora közben gyönyörködjetek a Balaton és a környező dombok és területek szemetek elé táruló csodálatos látványban!

Folyamatosan frissülő, naprakész információkért kövessétek a pincészetet a Facebookon

és az Instagramon is!


58 megtekintés0 hozzászólás