Keresés
  • Németh Anikó

PoleSistas


Ezen a héten egy nehéz feladatra vállalkozom, de szeretem a kihívásokat! Szeretnék sok-sok tévhitet eloszlatni és egy olyan témáról írni, ami első ránézésre sokak számára bizony inkább „pajzán mókának” tűnik – pedig valójában az a formája, amit ma bemutatok, sokkal inkább művészet és sport. Talán sokan már sejtitek mi lesz a mai téma; ez nem más, mint a rúdtánc.

Akár hiszitek, akár nem, Balatonfüreden is van olyan, aki a rúdtánccal profi szinten foglalkozik – és remélhetőleg nemsokára oktatja is majd a városban. A múltkori blogtúrámon egy rúdtánc-páros testvérpárral, Nagy Viviennel és Nagy Ivettel találkoztam és beszélgettem egy napfelkeltés fotózás után Tihanyban.

Mint ahogy azt a blogtúra hajnalán a videóban is mondtam nektek a Facebookon, nagggggyon nehezen kelek korán, de már akkor éreztem, hogy bőven megérte az áldozatot! Most már azt is elmondhatom, hogy nemcsak a napfelkelte csodás látványa és a hihetetlenül gyönyörű színek és fények miatt. Igazán érdekes és különleges hajnali beszélgetés volt a jutalmam a korai kelésért.

Az Echo étterem teraszán egy mobil rúdon melegítettek a lányok, mikor megérkeztem és készültek a fotózásra Fülöp Attilával (a napfelkeltés képekért köszönet neki és a Nagy-testvéreknek!). A filigrán Vivi és Ivett olyan kecsesen mozogtak a rúdon, hogy őket nézve az jutott eszembe, milyen csalóka, milyen könnyűnek látszik, pedig biztosan rengeteg munka és gyakorlás van egy-egy ilyen figura mögött.

Amikor elkészültek a képek a lányokról, leültünk és kifaggattam őket.

Mielőtt tovább mennék, a türelmetlenebb blog-olvasók kedvéért ide illesztem be Attila fotóit, amik fantasztikusak és mégegyszer köszönöm, hogy a blogban bemutathatom őket! (A nyilak segítségével "lapozhatjátok" végig a lányokról készült képeket.)

Először is arra voltam kíváncsi, hogy hogyan kezdtek el rúdtáncolni. Ivett 2007-2012 között versenyszerűen táncolt színpadi látványtánc és showtánc műfajban. Iskolai tanulmányai mellett kevesebb időt tudott szentelni a táncra és összeegyeztetni az edzéseket a mindennapos iskolai kötelezettségekkel, ezért a táncról egy időre le kellett mondania.

Nem telt el sok idő és hiányozni kezdett számára a mozgás és valami olyat keresett, amiben a tini korból kinőve is megtalálta a kihívást és az örömöt. Egy nap egy hirdetésen akadt meg a szeme és mivel mindig is érdekelte a rúdtánc (annak is a sport része), gondolta, a móka kedvéért megkérdezi nővérét, hogy van-e kedve elmenni kipróbálni. Vivi először ugyan arra gondolt, hogy mi a csudát keresne ő egy rúdtánc órán, de végülis beadta a derekát, mert neki is izgatta a fantáziáját a dolog. Ivett örült, mert nem kellett egyedül mennie és azt hiszem, ma már Vivi sem bánja, hogy az első alkalom után ott is ragadtak a veszprémi Nice Sport stúdióban, ahol Szép Anita vezetésével kezdték meg az edzéseket.

Mindez 2015 májusában történt és a lányok ott, akkor azonnal beleszerettek az új edzésformába. A véget nem érő fejlődési lehetőség, a tánc, a kecsesség és az erő kombinációja azonnal megragadta őket. Hamar kiderült, hogy a páros gyakorlatok lesznek a kedvenceik, hiszen testvérekként sokkal jobban ösztönözték egymást; könnyen tudnak együtt dolgozni, megbíznak egymásban. Edzőjük, Szép Anita látta, hogy a lányoknak jó érzéke van a rúdtánchoz és nem is kellett sokat várni az első lehetőségre, hogy megmérettessék magukat. 2015 novemberében felléphettek első páros koreográfiájukkal és tulajdonképpen akkor el is dőlt, hogy ezt versenyszerűen szeretnék csinálni. Így 2016 májusában elindultak első versenyükön és lelkesedésük azóta is töretlen.

Időközben kicsit messze sodorta őket egymástól az élet, de egy percre sem jutott eszükbe, hogy ez akadályozná őket a versenyzésben. Sok időt és áldozatot követel, de úgy érzik mindketten, hogy teljes mértékben megéri. 2016 novembere óta Vivi oktatja is a sportot és a jövőre nézve a lányok tervei között szerepel egy egyesület alapítása, külföldi versenyeken való részvétel, valamint, hogy az EB-n és a VB-n megméressék magukat.

Az a megtiszteltetés érte a lányokat, hogy 2017 augusztusától ezen a csodálatos úton az Indi-Go és a Vitamin Well Magyarország is kíséri, támogatja őket.

Óhatatlanul felmerült a kérdés, hogy nem érik-e atrocitások őket vagy hogy nem csinálnak-e lépten-nyomon viccet a rúdtáncból a körülöttük élők. Összemosolyogtak és szinte egyszerre mondták, hogy a poénok persze kifogyhatatlanok és mindig van, aki „bepróbálkozik”, de már jól tudják ezt kezelni. Arra a kérdésemre, hogy mekkora az előítélet az emberekben, meglepő választ kaptam. Hála Istennek, ma már jobb a helyzet e téren és sokkal tájékozottabbak az emberek. Sőt, mióta egyre több helyen elérhető ez az edzésforma, sok nő próbálta ki és választja talán nemcsak a sport, hanem a nőies mozgás és a gátlások levetkőzése miatt is. (Megjegyzem halkan, hogy szerintem a gátlások mellett jópár kiló „levetkőzésére” is alkalmas lehet a rúdtánc, mert bizony az az izommunka, amit a lányoktól láttam, sercegve égeti a zsírt!)

Bár sokaknak a rúdtánc hallatán rögtön Pirner Alma neve ugrik be elsőre, szép számmal akadnak más rúdtáncosok is Magyarországon. Nemcsak a fiatal lányok sportja ez, hiszen férfiak, sőt, még 40+-os hölgyek is találhatók a magyar élmezőnyben, illetve az elmúlt évek eredményeit nézve, a

világbajnokságok élmezőnyében is. Mutatok is pár eredményt és nevet is a teljesség igénye nélkül.

2017 WPSC világbajnokság, páros kategória: Kascsák Jennifer-Markovinyi Tiffany ezüstérem

2017 PoleArt világbajnokság, férfi egyéni kategória: Holoda Péter ezüstérem

2017 WPSC világbajnokság, mester 40+ kategória: Kelemen Orsolya bronzérem

2018 WPSC világbajnokság, páros kategória: Molnár Renáta-Prokl Violetta bronzérem

Ha már a „nagyok” eredményeiből ízelítőt adtam, hadd mutassam meg a lányok szép eredményeit is!

2016 Dollhouse Országos Amatőr Légtorna és Rúdtánc Bajnokság - amatőr duó 2. hely

2017 Pole Artistic Hungary - félprofi duó 1. hely

Pole Theatre Hungary - félprofi comedy 4. hely

PoleArt Hungary - félprofi duó 1. hely - PoleHeart Italy kvalifikáció

PoleHeart Italy - félprofi duó 8. hely

2018 Pole Artistic Hungary - félprofi duó 2. hely

Szera Open - félprofi duó 1. hely

Restart rúdsport verseny - profi duó 2. hely

A beszélgetés végére bizony megfogalmazódott bennem, hogy milyen jó is lenne, ha Füreden is elérhető lenne a rúdtánc és ha egyesület is alakulhatna! Igen, még egy dolog elkezdett motoszkálni a fejemben… 😉

Köszönöm Vivinek és Ivettnek, hogy meséltek nekem erről a fantasztikus, nőies sportról és hogy bepillantást nyerhettem ebbe a világba! További sok sikert kívánok! Ha szeretnétek ti is többet megtudni a rúdtáncról, kövessétek a lányokat a Facebookon, illetve az Instgramon.

https://www.instagram.com/polesistas/

https://www.facebook.com/polesis/


117 megtekintés0 hozzászólás