Keresés
  • Németh Anikó

Startas? Startas!


Az elmúlt hetekben a figyelem középpontjába kerültek a horvátok a foci VB kapcsán. Nálam is rajtuk volt a fókusz, igaz, engem cseppet sem a foci hozott lázba, hanem egy cipőmárka. Elmesélem, hogy is „sétált be” az életembe a Startas®.

Nos, minden az Instagrammal kezdődött… Pár hete megpillantottam az Instagramon egy profilt és a hozzá tartozó képeket. Nagyon jópofa, színes és vidám vászoncipők jelentek meg hol a vízparton, hol más környezetben fotózva. Elkezdtem követni a https://www.instagram.com/startascipo/ profilt és a követés viszonzásra talált. Egyik nap a felugró új képek között megpillantottam ezt:

Hoppá! -gondoltam magamban- Hogy kerülnek a füredi karkötők a cipők mellé?! Nos, aki rendszeresen olvassa a bejegyzéseimet, tudja, hogy Illés Saciról és ásvány-karkötőiről írtam már korábban. Azonnal felismertem a @videkiangyal által készített ékszereket és küldtem egy üzenetet az Instagramon a @startascipo-nek, hogy kideríthessem, hogyan kapcsolódik össze a kettő. Arra álmomban sem számítottam, hogy majd egy Füreden élő lány válaszol nekem.

Sőt, kapaszkodjatok, a következő üzenetet kaptam: „Szia Anikó! A Startas cipőkkel tavaly kezdtem foglalkozni és ismerjük is egymást!” Olala! Kis Orsi volt a „vonal másik végén” és villámgyors egyeztetés után meg is beszéltünk egy (irigykedjetek!) cipőpróbálgatós blog-randit.

Mire a blog-túrára sor került, már többször is a átnéztem a www.kellegycipo.hu webshopot, amin keresztül legkönnyebben elérhetőek a Startas vászoncipői Magyarországon (emellett egyébként Budapesten a Kislábú nők boltjában és Balatonkenesén a Marina Portnál található Kenese Marina Store üzletben elérhető a márka).

Már akkor éreztem, hogy a cipőmennyországba és pokolba lépek be egyszerre: mennyország, mert rengeteg gyönyörű, fiatalos, lendületes és vidám minta közül lehet választani és pokol, mert persze szívem szerint mindegyiket szeretném, de mégis választani kell. (Elárulom, önmegtartóztatás volt és „csak” 2 pár cipőt választottam.)

Orsihoz megérkezve megtudtam, hogy bizony, ő is úgy szeretett bele a cipőkbe, ahogy én; igaz, neki azért van kötődése a cipőkhöz, ruhákhoz szakmai oldalról is. (Akinek mond valamit a Vass László által 1978-ban alapított Vass Cipő, az tudja, hogy mekkora szó, hogy Orsi Vass Lászlónál írta a szakdolgozatát és nála töltötte szakmai gyakorlatát.) Egyébként hadd mondjam el, hogy Orsi egy igazán talpraesett, sokoldalú leányzó, aki könnyűipari mérnök, csuda klassz dolgok pattannak ki a fejéből, nagyon jóban van a számokkal és emellett még egy „csakcsajos” vitorlázó-csapat oszlopos tagja is. No, így már értitek, hogy miért vágott bele a nagy kalandba és hozta a horvát Startas márkát Magyarországra.

Nagyon kíváncsi voltam, 1-2 hete minden fellelhető információt elolvastam a gyárról és ittam Orsi szavait, amig a próbálgatás közben mesélt. És ha már a próbát említettem: Atya ég! Amikor felvettem, olyan volt, mintha egy második zokni vagy egy simogató kéz került volna a lábfejem köré! A többi gumiszagú, lapostalpú tornacsuka után ez a csoki-vanília-illatú (igen, jól olvastad), gumitalpú, kézzel készített cipő valami annyira más élményt nyújtott, mint amire számítottam. Sokkkkkkal jobbat.

No, de ne rohanjunk ennyire előre! Menjünk csak vissza egy percre a gyár történetéhez!

Mutatom a „lényeget”, ahogy az a honlapon is olvasható:

„Mit érdemes tudnod a Startas cipőkről? Ez a cipő 1976-ban látta meg a napvilágot a horvátországi Vukovár, Borovo nevű gyárában. Először asztaliteniszezőknek készült, majd a zágrábi diák olimpia után elindult a siker és a népszerűség útján. Ma is, ahogy annak idején, a cipők gondos, szakértő kezek munkái, minden része a gyárban készül. Emellett különlegessége, hogy a talpához természetes gumit használnak, melyet csokoládéval és vaníliával illatosítanak. Mikor kezedbe veszel egy Startas cipőt és megérzed az illatát azonnal elmosolyodsz :-). A cipő apró részleteiben láthatod, hogy egyedi és szépen kidolgozott.”

Orsi maga is ellátogatott a gyárba, aminek egyes épületei a délszláv háború borzalmas éveinek nyomait viselik magukon.

A korábbi 22.000 alkalmazott és munkás helyett ma jóval kevesebben, mintegy 1000-en dolgoznak ott, de még mindig úgy, mint régen ma is egy óra alatt készül el egy pár cipő, amelyhez hagyományos technikákat és vintage, kézzel működtetett gépeket alkalmaznak.

A kis képzeletbeli időutazás után újra vissza a jelenbe! A jóhangulatú fotózás közben arról faggattam Orsit, hogy mik a távlati tervek. A folyamatosan bővülő választékból, a vászoncipők mellett a hidegebb napokra való lábbelikből is tervez bevezetni sokat a jövőben Orsi. (Megjegyzem, a hír hallatán egyből elkezdtem várni az őszt és a telet…)

Egyébként a blog-randi végére két modellbe szerettem bele menthetetlenül: az egyik a rózsaszín, magasszárú unikornisos modell (ami a Pink Unicorn High Top nevet viseli), a másik pedig az Art Deco. Az előbbire egyébként nagyon jó ízléssel csaptam le a jelek szerint, mivel ez a modell az amerikai Vogue magazinban is szerepelt (oh, yeah)!

Ha már itt tartunk, világszerte 12 országban kapható a Startas és a Vogue mellett az InStyle magazin is bemutatta már.

Ha szeretnétek, hogy Magyarországon is minél több helyen kapható legyen a márka és van kedvenc cipőboltotok, jelezzétek nekik, hogy szeretnétek, ha náluk is elérhető és megvásárolható lenne a Startas! Addig pedig irány a www.kellegycipo.hu!


149 megtekintés0 hozzászólás