Keresés
  • Németh Anikó

Csapjunk a húrokba!


Egyik nap az idei városi rendezvénynaptárt nézegettem és megakadt a szemem a Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál programján. Emlékszem még az elsőkre és szinte hihetetlen, de idén már 13. alkalommal kerül megrendezésre Magyarország egyik legjelentősebb gitáros eseménye.

Kicsit visszarepültem én is az időben (igaz, kicsit többet, mint 13 év) és nosztalgiáztam egyet. Gyerekkoromban 3 olyan hangszer volt, amit mindig különös csodálattal hallgattam, figyeltem: a szaxofon, a harmonika és a gitár - igaz, nekem nem a klasszikus, hanem egy Ibanez 4-húros basszusgitár volt minden álmom sokáig. Mivel én magam más irányba, a nyelvek és az irodalom felé kezdtem el orientálódni, a zene iránt „csak” a rajongás maradt meg. Viszont azóta is csodálattal figyelem azokat, akik mesterei egy adott hangszernek és úgy mesélnek a zene nyelvén/segítségével, hogy az ember azt érzi, „ez az, ezt érzem én is, csak én nem tudom így kifejezni, vagy ilyen szép formába önteni”.

A nosztalgiázás után megfogadtam, hogy utánajárok a Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál történetének, programjainak és a „sikertörténetnek”. Eötvös Zita, a fesztivál program managere volt segítségemre ebben.

Talán az ember jobban érzékeli a 12 év eredményeit, ha egy kicsit számszerűsítjük azokat. 2006 és 2017 között a világ 32 országából érkeztek fellépők a füredi fesztiválra, melynek megálmodója és művészeti vezetője Eötvös József Artisjus és Liszt Ferenc-díjas gitárművész, zeneszerző, aki a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára.

A szervezők többek között arra a legbüszkébbek, hogy a nemzetközi megmérettetés és a gitárosok továbbképzése mellett közel másfél millió (!) ember színvonalas szórakoztatásáról gondoskodtak a Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál programjai. (Hogy a félreértéseket elkerüljük, ez a szám a Guinness Rekord élő közvetítésével, s az ezáltal is elért nézőkkel együtt értendő!)

Ahogy Zitától megtudtam, a minden év júniusában megrendezett fesztivál felvonultatja a klasszikus zene legkeresettebb gitárművészeit, fiatal versenygyőztes tehetségeit és virtuózait. Idén is Balatonfüred reformkori városrésze ad helyet a programnak, amely kiváló környezetet biztosít egy nyár eleji fesztiválnak a maga romantikus hangulatával. A 2018. évi rendezvény időpontja 2018. június 23 – június 30.

Az jutott eszembe, amíg a sok-sok szám, érdekesség és adat előkerült a programmal kapcsolatban, hogy amellett, hogy a város egy színvonalas rendezvénnyel lett gazdagabb, milyen jó, hogy a világ minden tájáról érkeznek hozzánk és aztán Balatonfüred hírét messzi országokba viszik. Azt kérdezitek, hogy hová? Anglia, Argentína, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Belorusszia, Bosznia, Brazília, Bulgária, Chile, Csehország, Dél-Korea, Franciaország, Görögország, Horvátország, Japán, Kanada, Kuba, Lengyelország, Macedónia, Mexikó, Montenegró, Németország, Olaszország, Oroszország, Spanyolország, Svájc, Szerbia, Szlovákia, Thaiföld, USA és Ukrajna.

Idén is sok ország és gitárművész képviselteti magát június 23-30. között Balatonfüreden. Itt lesz többek között Adriano Del Sal, Thomas Offermann, Susana Prieto, Alexis Muzurakis, You WU, Jakub Kosciuszko, Szilvágyi Sándor vagy az alapító Eötvös József, hogy csak pár nevet említsek.

Aki maga is gitározik vagy érdeklődik a zene iránt, a koncertek mellett részt vehet a hangszer-, kotta-, gitáros felszerelések vásárán és kiállításán a délelőtti mesterkurzusok ideje alatt. A kottakiadók, hanglemezkiadók, és hangszerkészítők kiállításán betekintést nyerhetnek a látogatók a nemzetközi kiadványok és a hangszerépítési technikák világába.

Ugyan a koncertekre ellátogatóknak csak estefelé indul az igazi program, de a résztvevők napközben sem unatkoznak, hiszen mesterkurzusok és továbbképzések színesítik a kínálatot. És ha már az estét emlegettem… Esténként a gitáros művészvilág kiemelkedő tagjai adnak koncerteket, amelyek egyaránt szolgálják a kikapcsolódás és a tanulás lehetőségét. A szervezők törekednek arra, „hogy minden művész, a saját hazájából is hozzon koncertanyagot a régi zenétől a kortárs zenéig. Ezáltal lehetőség nyílik arra, hogy a közönség bepillantást nyerjen más országok zenei világán keresztül az ottani zenei kultúrába, zeneszerzőiket megismerhesse, a gitáros résztvevőknek pedig lehetősége nyílik arra, hogy repertoárjukat bővíthessék”, ahogy a fesztivál honlapján is olvasható.

Elhatároztam, hogy idén még „közelebb merészkedem” a fesztiválhoz, mint eddig és igyekszem minél több koncerten ott lenni. Emlékszem még 2007-re – te jó ég, az is már 11 éve volt-, az akkori fesztiválon szinte végig lent voltam, mert kíváncsi voltam rá, hogy sikerül-e a Guinness World Record felállítása. Igen, jól olvastátok. A Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál nevéhez fűződik két egymást követő év „A világ leghosszabb koncertje” Guinness World Rekordjának sikeres felállítása. 2007-ben 192 órányi gitárjátékkal, 2008-ban pedig 216 órával sikerült megdönteni/felállítani a rekordot. „A kísérletekben a „Fogd a gitárod és gyere játszani” felhívás keretében, zeneiskolás korú gyerekektől a külföldi művészeken át, műfaji határok nélkül 2007-ben közel 800 fő, 2008-ban közel 1100 fő lépett színpadra,” olvasható szintén a fesztivál honlapján.

Szeretném, ha ebben az évben minél többen részt tudnának venni a koncerteken, így ezen a héten a játékban belépőket lehet nyerni az esti koncertekre. Ti melyiket hallgatnátok meg szívesen? Hogy még nem ismeritek a programot, nem tudjátok melyiket választanátok? Akkor nézzétek meg a rendezvény Facebook oldalát és kövessétek a frissülő hírekért! https://www.facebook.com/balatonguitar/


54 megtekintés0 hozzászólás