Keresés
  • Németh Anikó

MindEgy


Múlt szombaton a MindEgy Jóga Központ megnyitóján és nyílt napján jártam. A meghívást Polyák Ginától kaptam és el kell árulnom, hogy régóta ismerjük egymást, s több ponton is kapcsolódik a kettőnk története egymáshoz.

Először csak a régi Zöld Teaház vendégeként, majd Caminos (Szent Jakab zarándokút) zarándokként, az utóbbi időben pedig egy mesés-jógás előadásban társelőadóként bukkanunk fel időről időre egymás életében.

Akik régebben jártak az arácsi Zöld Teaházba, már tudják, hogy fokozatosan „beköltözött” a jóga a teázóba és egyre többen keresték fel a teázót azért, hogy a különteremben tartott jóga foglalkozásokon részt vegyenek. Április végén Gina megerősítette a hírt, egy korszak lezárul és egy másik, izgalmas időszak indul az épület (és persze Gina és a többi oktató) életében: teázóként bezárt, s májusban megújulva, teljesen átalakulva, immár jóga központként várja a vendégeket a hely.

S hogy honnan az ötlet és a név? Szombaton reggel volt egy kis időnk beszélgetni a bemutató órák előtt és a hangulatos kis előtérben ülve beszélgettünk. Gina már évek óta jógázott, mikor egy horvátországi táborban jött az a bizonyos AHA-érzés és minden összeállt és letisztult benne és megérezte, hogy igazából ez az, a jóga az, amivel foglalkozni szeretne. Aztán valahogy a Sors szépen egyengette az útját és minden lehetőség akkor és olyan formában jött, ahogyan arra szüksége volt. Amikor már biztos volt benne, hogy képezni szeretné magát ezen a vonalon, egy korábbi teázós vendégéről, Nagy Anikóról kiderült, hogy jógaoktató és hogy örömmel áll Gina mellé tervének megvalósításában.

Ahogy teltek-múltak az évek, barátság alakult ki közöttük és igazából mindketten érezték, hogy „valami van a levegőben” és ahogy Horvátországban villámcsapás szerűen jött a felismerés Gina számára, hogy a jóga az ő útja, ugyanilyen hirtelen döntött arról is, hogy a teázó helyén egy olyan központot szeretne, ahol az egyre növekvő számú, rendszeresen órára járó vendégek kellemes, nyugodt környezetben „gyakorolhatnak”.

Elmosolyodtam, mikor kiderült, hogy a névválasztás is ugyanilyen gyorsan történt. Igazából benne van minden ebben a szóban: MindEgy. Ahogy a Facebookon is írják a bemutatkozójukban:

„Megálmodtuk a MindEgy Jógát, amiben szabadon szárnyalhat szellemiségünk. A név korlátlan játszóteret biztosít, hogy felfedezhessük önmagunkat. … Miért MindEgy? A név egyszerűen megjelent bennünk egy szokásos Balaton parti kávézás közben, ami számunkra a Lét teljességét tükrözi. … Mindegy hány éves vagy, mindegy milyen nemű vagy, mindegy milyen a vallásod, mindegy, hogy miben hiszel, mindegy hogy hajlékony vagy merev vagy, mindegy mit gondolsz… mindegy ki vagy, mi MindEgy-ek vagyunk!”

A központ szeretne az órarendben megadott foglalkozások mellett időről időre előadásoknak és programoknak is helyet adni, valamint táborokat is szerveznek.

A kínálat színes, a legapróbbaktól is idősebb korosztályig mindenki megtalálja a neki legmegfelelőbb óratípust az órarendben. Két terem: a nap és a hold várja a jógázni vágyókat; mindkettő tágas, szép és letisztult. Az előterekben található cipőtartók és zárható szekrények mind a vendégek kényelmét szolgálják és ha valakinek otthon nincs saját jóga-szőnyege, illetve kellékei, a központban tudják ezeket biztosítani.

Én két órán vettem részt a nyílt napon, ahol egyébként sok ismerős arccal találkoztam.

Ezek közül az egyikre már úgy mentem be, hogy korábban Nagy Edina veszprém megyei Aviva oktató tanfolyamát elvégeztem, s tudtam, hogy csuda jó dolog vár rám, mert az Aviva Steiner által kidolgozott módszer csodákra képes. Megörültem, hogy végre Füreden is adott lesz a lehetőség megtanulni a módszert és nem kell még Veszprémig sem menni érte. Azt gondolom, hogy azok, akik részt vettek a bemutató órán és az utána lévő kötetlen beszélgetésen, nagyon jó átfogó képet és ismertetőt kaphattak Edinától a módszer lényegéről és hatásairól. Biztos lehetett benne mindenki, hogy hivatalos Aviva instruktorként jó kezekben van és Edina kedvessége, lelkesedése ugyanúgy jót tett a léleknek is, mint a testnek!

Ezután Nagy Anikó és Polyák Gina közös órájára mentem, a Hold terem után a Nap termet is megcsodálhattam. Az előbbi ezüstös csillogású fala után, az utóbbi arany színben játszó és nap falfestménnyel díszített falai bűvöltek el. Sokan voltak kíváncsiak erre az órára és bizony voltak olyan is, akik a nyílt napnak köszönhetően most először próbálták ki a jógát.

Gyerekek és felnőttek, férfiak és nők is voltak az érdeklődők között és a Nagy Anikó által vezetett bevezető részben mindenki rá tudott hangolódni a későbbi gyakorlatokra. Az első rész után Gina vette át a „szót” és az óra második felén ő foglalkozott a vendégekkel.

Eközben Anikó Tihany felé vette az irányt, mert a SUP-jóga helyszíne a Club Tihany volt. Ez egy olyan irányzat, ami itthon még csak most kezd elterjedni.

Gina és Anikó mellett még Szabolcs Dóri, Vajai-Hebling Katalin, Vajai Szabolcs, Szabó Eszter, Lukács Noémi, Nagy Eszter, Buzás Magdolna, Szabó-Szeri Petra és Sárközi Krisztián oktatnak a központban. Mutatom az órarendet, ti is láthatjátok, amiről már korábban írtam: itt mindenki megtalálja a neki megfelelő órát/irányzatot.

A nyílt napot és megnyitót este kubai táncos est zárta, ahol Rodney tanította a salsa alapjaira a vendégeket. Úgy gondolom, hogy aki részt vett a programokon felejthetetlen élményekkel gazdagodott.

Sok sikert kívánok a MindEgy Jóga Központnak és biztos vagyok benne, hogy még visszatérek, mert amit láttam, nagyon tetszett. Köszönöm szépen a meghívást és a lehetőséget!


230 megtekintés0 hozzászólás