kapcsolat   hellofured@yahoo.com - 30 403 4066 

adatvédelem  

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White LinkedIn Icon
Keresés
  • Németh Anikó

Mandala


Mi az a mandala? Milyen színek kapcsolódnak az egyes csakrákhoz? Mi a közös szál az MVM Paksi Atomerőmű Zrt., az Anna Grand Hotel és a mandalák között? Ha elolvassátok a mai bejegyzést, választ kaphattok többek között ezekre a kérdésekre is.

Nos, kezdjünk is azzal, hogy mi a mandala. A mandala szó szanszkrit eredetű, jelentése kör, ami a tökéletesség, az egész szimbóluma; a kozmosz, illetve különféle istenek hindu vagy buddhista vallási ábrázolása. Elkészítési folyamata maga is egyfajta meditatív szertartás. A mandala színekkel, fényekkel teli és ezekkel hat lelkünkre, s szervezetünkre.

S hogy a színek és a csakrák milyen kapcsolatban állnak egymással? Máris mutatom, nézzétek csak meg ezt a képet!

A harmadik kérdésre ma kaptam meg a választ én is, mikor ellátogattam D.Illés Gabriella Csakra-harmonizáló mandalafestő programjára. Aki nem bírja ki a cikk végéig, a Füred TV videójából már most megkaphatja a választ.

https://furedtv.hu/video/djazott-mandala

Ma annyi meglepetésben és ajándékban volt részem, hogy szinte még most sem hiszem el, hogy ennyi minden beleférhetett egy napba!

Az első meglepetés: D, mint Desits! A macska bajszát, gondoltam magamban, amikor megérkeztem szombat reggel a megadott címre. Nem gyakori név a Desits, úgyhogy rögtön kiderült, hogy megkésett "családlátogatásra" érkeztem, hiszen Gabi, a mandala festő egy volt gimnáziumi diákom, Ákos anyukája.

A második meglepetés akkor ért, amikor Gabi megkért, hogy válasszak csakra-mintát, amit majd a csakra-harmonizáló folyadékkristályosító tálkámra fogok festeni. (Szinte látom magam előtt, ahogy pár olvasónak kikerekedett a szeme. Igen, majd mutatok ilyen tálkát is!) És hogy mi volt ebben olyan meglepő? Maga a választás, hisz a mandala festő bíztatására, nem gondolkodva sokat, s inkább a belső hangra figyelve, azt a szimbólumot választottam, amelyikkel a mostani élethelyzetemben dolgom van.

Leültem a tágas, világos nappali közepén álló nagy asztalhoz, amin már szépen sorakoztak a szebbnél szebb festékek és a többi résztvevő előző nap már elkezdett, kontúrozott munkái. Miután Gabi megmutatta a technikát és a lépéseket, hozzáláttam a saját kis művem kontúrozásához. Már akkor azt éreztem - és később a többiekkel (név szerint: Erzsi, Andi, Saci, Gabi) is egyetértettünk ebben-, hogy ott, akkor, valahogy kiléptem, kiléptünk az időből; a háttérben finom, halk zene szólt, ami nemcsak a fülnek, a léleknek is jól esett.

Alkotás közben, amíg mindenki a csakra-kép elemeit festette sorban, aprólékos munkával (fogvájóval, finom mozdulatokkal), beszélgetni kezdtünk a múltról és a jelenről.

Nem, nem mandala festőként indult Gabi karriere. Sokáig a saját takarító cégét vezette, de jött egy pillanat, amikor úgy érezte, megérett a helyzet a váltásra. Mindig is szeretett volna festeni, érdekelte a művészet, de saját bevallása szerint nem jeleskedett a rajzolásban, nem tartotta magát elég tehetségesnek. Aztán egy veszprémi Natura Nap hozta meg az életébe a mandalákat, mert egy festőnő műveit látva, úgy érezte, ez az ő világa. Hiszem, hogy nincsenek véletlenek és ahogy Gabi mesélt, már biztos voltam benne, hogy ő is így gondolja,mert ezután a Natura Nap után minden "véletlenül" úgy alakult, hogy elindulhasson ezen az úton. Pont indult egy tanfolyam a festőnőnél, akinél így az alapfogásokat elkezdte elsajátítani.

Jól esett hallgatni, ahogy mesélt, mert éreztem minden szaván, hogy valóban a "helyén van" és hogy most azt csinálja, amire egész életében vágyott. Ahogyan én is azt éreztem, hogy kilépek az időből, mikor elkezdtem festeni, ő is arról mesélt, hogy már első alkotásainál is érezte, hogy teljesen átadja magát a színek és formák hatásának és minden más megszűnik körülötte.

Saci, Gabi testvére nevetve mondta, hogy a tanfolyam után hamar "megfertőzte" a családot is a mandalákkal Gabi. Saci ásványokkal és ásvány-ékszerek készítésével foglalkozik és lányával, Blankával együtt segít a mandala festőnek tovább adni a festés élményét kicsiknek és nagyoknak a szombatihoz hasonló alkotó napokon, illetve a táborokban (erről még később mesélek).

Az én szombati 'alkotásomat' is ásványokkal ékesítettük fel, mert az azokban lévő energia és az általuk hordozott információ még jobban felerősíti a színek és jelképek hatását.

Fontos, hogy Gabi férje és fiai támogatták őt az első perctől kezdve és ahogy körülnéztem a lakásban, láttam, valóban mindent átjár a színek és formák ereje: a falakon szebbnél szebb üvegre festett mandalák ejtik ámulatba az embert.

Meg is mutatok nektek párat Gabi mandalái közül, de ha ennyi szépséggel nem éritek be, látogassatok el a https://mandalagabriella.webnode.hu/ oldalra, ahol még több csodát láthattok!

Szerencsére nemcsak a négy fal között, a család és barátok, hanem máshol, mások számára is elérhetőek a képek. Többek között az Anna Grand Hotelben. Amikor pár évvel ezelőtt idegenvezetőként a vendégeimet kísérve beléptem a hotelbe, szinte egyből a falra vonzották a tekintetemet Gabi művei. Fáradt voltam a hosszú gyalogos városnézés után, de valahogy azt éreztem, meg "kell" néznem minden alkotást, mert "nem tudom levenni róluk a szemem". Sosem gondoltam volna, hogy egyszer majd azoknak a mandaláknak a festőjével fogok találkozni, arra meg aztán pláne nem is gondoltam, hogy az otthonában ülve én magam is festeni fogok.

Amíg dolgoztunk, sokat beszélgettünk, s úgy osztottuk meg egymással az életmeséinket, mintha mindig is ismertük volna egymást. A megfelelő színek keresése közben Gabitól és Sacitól sok hasznos információt kaptunk és nemcsak a mandalákról, de magunkról is rengeteget tanultunk. S a legjobb az volt az egészben, hogy nagyon sokat nevettünk közben. Ugyanezt az élményt ti is átélhetitek vagy másnak is adhatjátok ajándékba, mert ebben az évben is lesz tábor (külön a felnőttek és a gyermek számára), illetve alkotó napok is lesznek még, melyekről bővebb információt a desits2@gmail.com emailcímen, illetve a 30/511-7516-os telefonszámon tudtok kérni Gabitól.

Azt is megmutatom nektek, hogy az alkotó nap végére milyen csodás csakra-képek születtek a lányok keze munkájának gyümölcseként.

S hogy mi köze az MVM Paksi Atomerőműnek a mandalákhoz? Nos, így a bejegyzés végén elárulom. Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. országos pályázatot hirdetett 2017 decemberében "Mutasd meg a hobbid!" címmel DIY (Do It Yourself - Csináld magad!) alkotók számára. A pályázat célja az volt, hogy elősegítse és népszerűsítse a meglévő értékek megőrzését, ezzel pedig a környezettudatoságot. Az Alkotó Energia pályázat első fordulójára beérkezett 2312 pályamunka értékelése után a zsűri a "DIY dekorációk és ajándéktárgyak" kategóriájában a Pentart különdíjat D.Illés Gabriellának ítélte.

Sok szeretettel gratulálok és mutatom a képeket, melyeket Szente Benjámin készített Gabiról és az alkotás folyamatáról a pályázatra.

Köszönöm szépen, hogy az alkotó nap résztvevője és egy ilyen fantasztikus élmény részese lehettem! További jó munkát és "alkotó energiát" kívánok, Gabi!


206 megtekintés
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now