Keresés
  • Németh Anikó

Mandala


Mi az a mandala? Milyen színek kapcsolódnak az egyes csakrákhoz? Mi a közös szál az MVM Paksi Atomerőmű Zrt., az Anna Grand Hotel és a mandalák között? Ha elolvassátok a mai bejegyzést, választ kaphattok többek között ezekre a kérdésekre is.

Nos, kezdjünk is azzal, hogy mi a mandala. A mandala szó szanszkrit eredetű, jelentése kör, ami a tökéletesség, az egész szimbóluma; a kozmosz, illetve különféle istenek hindu vagy buddhista vallási ábrázolása. Elkészítési folyamata maga is egyfajta meditatív szertartás. A mandala színekkel, fényekkel teli és ezekkel hat lelkünkre, s szervezetünkre.

S hogy a színek és a csakrák milyen kapcsolatban állnak egymással? Máris mutatom, nézzétek csak meg ezt a képet!

A harmadik kérdésre ma kaptam meg a választ én is, mikor ellátogattam D.Illés Gabriella Csakra-harmonizáló mandalafestő programjára. Aki nem bírja ki a cikk végéig, a Füred TV videójából már most megkaphatja a választ.

https://furedtv.hu/video/djazott-mandala

Ma annyi meglepetésben és ajándékban volt részem, hogy szinte még most sem hiszem el, hogy ennyi minden beleférhetett egy napba!

Az első meglepetés: D, mint Desits! A macska bajszát, gondoltam magamban, amikor megérkeztem szombat reggel a megadott címre. Nem gyakori név a Desits, úgyhogy rögtön kiderült, hogy megkésett "családlátogatásra" érkeztem, hiszen Gabi, a mandala festő egy volt gimnáziumi diákom, Ákos anyukája.

A második meglepetés akkor ért, amikor Gabi megkért, hogy válasszak csakra-mintát, amit majd a csakra-harmonizáló folyadékkristályosító tálkámra fogok festeni. (Szinte látom magam előtt, ahogy pár olvasónak kikerekedett a szeme. Igen, majd mutatok ilyen tálkát is!) És hogy mi volt ebben olyan meglepő? Maga a választás, hisz a mandala festő bíztatására, nem gondolkodva sokat, s inkább a belső hangra figyelve, azt a szimbólumot választottam, amelyikkel a mostani élethelyzetemben dolgom van.

Leültem a tágas, világos nappali közepén álló nagy asztalhoz, amin már szépen sorakoztak a szebbnél szebb festékek és a többi résztvevő előző nap már elkezdett, kontúrozott munkái. Miután Gabi megmutatta a technikát és a lépéseket, hozzáláttam a saját kis művem kontúrozásához. Már akkor azt éreztem - és később a többiekkel (név szerint: Erzsi, Andi, Saci, Gabi) is egyetértettünk ebben-, hogy ott, akkor, valahogy kiléptem, kiléptünk az időből; a háttérben finom, halk zene szólt, ami nemcsak a fülnek, a léleknek is jól esett.

Alkotás közben, amíg mindenki a csakra-kép elemeit festette sorban, aprólékos munkával (fogvájóval, finom mozdulatokkal), beszélgetni kezdtünk a múltról és a jelenről.

Nem, nem mandala festőként indult Gabi karriere. Sokáig a saját takarító cégét vezette, de jött egy pillanat, amikor úgy érezte, megérett a helyzet a váltásra. Mindig is szeretett volna festeni, érdekelte a művészet, de saját bevallása szerint nem jeleskedett a rajzolásban, nem tartotta magát elég tehetségesnek. Aztán egy veszprémi Natura Nap hozta meg az életébe a mandalákat, mert egy festőnő műveit látva, úgy érezte, ez az ő világa. Hiszem, hogy nincsenek véletlenek és ahogy Gabi mesélt, már biztos voltam benne, hogy ő is így gondolja,mert ezután a Natura Nap után minden "véletlenül" úgy alakult, hogy elindulhasson ezen az úton. Pont indult egy tanfolyam a festőnőnél, akinél így az alapfogásokat elkezdte elsajátítani.

Jól esett hallgatni, ahogy mesélt, mert éreztem minden szaván, hogy valóban a "helyén van" és hogy most azt csinálja, amire egész életében vágyott. Ahogyan én is azt éreztem, hogy kilépek az időből, mikor elkezdtem festeni, ő is arról mesélt, hogy már első alkotásainál is érezte, hogy teljesen átadja magát a színek és formák hatásának és minden más megszűnik körülötte.

Saci, Gabi testvére nevetve mondta, hogy a tanfolyam után hamar "megfertőzte" a családot is a mandalákkal Gabi. Saci ásványokkal és ásvány-ékszerek készítésével foglalkozik és lányával, Blankával együtt segít a mandala festőnek tovább adni a festés élményét kicsiknek és nagyoknak a szombatihoz hasonló alkotó napokon, illetve a táborokban (erről még később mesélek).

Az én szombati 'alkotásomat' is ásványokkal ékesítettük fel, mert az azokban lévő energia és az általuk hordozott információ még jobban felerősíti a színek és jelképek hatását.

Fontos, hogy Gabi férje és fiai támogatták őt az első perctől kezdve és ahogy körülnéztem a lakásban, láttam, valóban mindent átjár a színek és formák ereje: a falakon szebbnél szebb üvegre festett mandalák ejtik ámulatba az embert.

Meg is mutatok nektek párat Gabi mandalái közül, de ha ennyi szépséggel nem éritek be, látogassatok el a https://mandalagabriella.webnode.hu/ oldalra, ahol még több csodát láthattok!

Szerencsére nemcsak a négy fal között, a család és barátok, hanem máshol, mások számára is elérhetőek a képek. Többek között az Anna Grand Hotelben. Amikor pár évvel ezelőtt idegenvezetőként a vendégeimet kísérve beléptem a hotelbe, szinte egyből a falra vonzották a tekintetemet Gabi művei. Fáradt voltam a hosszú gyalogos városnézés után, de valahogy azt éreztem, meg "kell" néznem minden alkotást, mert "nem tudom levenni róluk a szemem". Sosem gondoltam volna, hogy egyszer majd azoknak a mandaláknak a festőjével fogok találkozni, arra meg aztán pláne nem is gondoltam, hogy az otthonában ülve én magam is festeni fogok.

Amíg dolgoztunk, sokat beszélgettünk, s úgy osztottuk meg egymással az életmeséinket, mintha mindig is ismertük volna egymást. A megfelelő színek keresése közben Gabitól és Sacitól sok hasznos információt kaptunk és nemcsak a mandalákról, de magunkról is rengeteget tanultunk. S a legjobb az volt az egészben, hogy nagyon sokat nevettünk közben. Ugyanezt az élményt ti is átélhetitek vagy másnak is adhatjátok ajándékba, mert ebben az évben is lesz tábor (külön a felnőttek és a gyermek számára), illetve alkotó napok is lesznek még, melyekről bővebb információt a desits2@gmail.com emailcímen, illetve a 30/511-7516-os telefonszámon tudtok kérni Gabitól.

Azt is megmutatom nektek, hogy az alkotó nap végére milyen csodás csakra-képek születtek a lányok keze munkájának gyümölcseként.

S hogy mi köze az MVM Paksi Atomerőműnek a mandalákhoz? Nos, így a bejegyzés végén elárulom. Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. országos pályázatot hirdetett 2017 decemberében "Mutasd meg a hobbid!" címmel DIY (Do It Yourself - Csináld magad!) alkotók számára. A pályázat célja az volt, hogy elősegítse és népszerűsítse a meglévő értékek megőrzését, ezzel pedig a környezettudatoságot. Az Alkotó Energia pályázat első fordulójára beérkezett 2312 pályamunka értékelése után a zsűri a "DIY dekorációk és ajándéktárgyak" kategóriájában a Pentart különdíjat D.Illés Gabriellának ítélte.

Sok szeretettel gratulálok és mutatom a képeket, melyeket Szente Benjámin készített Gabiról és az alkotás folyamatáról a pályázatra.

Köszönöm szépen, hogy az alkotó nap résztvevője és egy ilyen fantasztikus élmény részese lehettem! További jó munkát és "alkotó energiát" kívánok, Gabi!


253 megtekintés0 hozzászólás