Keresés
  • Németh Anikó

Feketén-fehéren (bevezető rész)


A Hello Füred mai bejegyzése egy kicsit rendhagyó lesz.

Megjött a hosszú tél és a borús napok után a nyár – igazából mintha a tavasz kimaradt volna, nem?! – és kicsal mindenkit a napsütés a szabadba. Ti fel vagytok/voltatok készülve erre az éles váltásra? És a bőrötök?

Vannak, akik legyintenek, hogy ez a tavaszi napsütés még nem okozhat gondot és vannak, akik már az első sápadtabb, erőtlenebb sugarak láttán is az 50-es faktorú naptej után nyúlnak. Hol az igazság? Ezt a hosszú évek alatt sokan sokféleképpen gondolták, mert bizony a bőrszín „divatjáról” és a hozzá kapcsolódó trükkökről és praktikákról sokat lehet(ne) írni.

Bizony, voltak korok, amikor a fehér bőr kiváltság volt, mert azt jelentette, hogy nem kinti/fizikai munkát végzett az illető. Aki naphosszat a földeken dolgozott, begyűjtötte a D-vitaminnal együtt a jó kis barnaságot is.

A 16. században olyannyira a fehér volt a nyerő szín, hogy (nemcsak) a hölgyek fehérre mázolták a bőrüket és ehhez nem rettentek vissza mindenféle veszélyes anyagot (ólomércet) használni, ami rengeteg betegséget okozott, és gyakran halálhoz is vezetett.

Később, a rokokó idején is nagy divat volt „fakítani” az emberek bőrét, s a fehér szín annyira közkedveltté vált, hogy a (rizsporos) parókák színe is a hófehér lett.

A 19. században még mindig a szép „törékeny” hölgyeknél volt az előny. A fehér bőrszín a tisztaság és erkölcsösség jelképe is volt egyben.

No, de ezek után robbant be a képbe Coco Chanel, s vele együtt érkezett a napbarnított bőr trendje is. Emlékeztek, azt írtam kicsit feljebb, hogy a jómód jele volt a fehér bőrszín?! Ezt a nézetet rúgta fel Coco Chanel a maga gondolatmenetével: ha barna/napbarnított a bőröd, azt jelenti, hogy megteheted, hogy valahol kifeküdj napozni és dologidőben pihenj. Ezt valószínűleg csak úgy teheted meg, ha nem kell dolgoznod. Nos, ezzel egycsapásra megváltozott a gazdagságról (és a hozzá társult bőrszínről) alkotott elképzelés.

Érdekes, hogy amíg Európában váltogatták egymást a trendek, addig Ázsiában mindig is a világos bőr hódított.

Azt már csak félve merem megemlíteni, hogy hány afroamerikai sztár (mint Michael Jackson) próbálta a 16-17-18. századiak után szabadon „kifakíttatni” magát, nem kímélve pénzt és időt – s gyakran a saját egészségét sem...

Nos, manapság is megosztó még a kérdés, de hála Istennek, most már sokkal több tudással rendelkezünk, mint az elmúlt századok emberei. Mostanra annyi stílus, nézet és vélemény kavarog körülöttünk, hogy igazából csak azt mondhatjuk, hogy mindenkinek azt kell megtalálnia és követnie, ami hozzá legközelebb áll és amivel azonosulni tud.

S hogy mindezeket miért mondtam el nektek? Hamarosan kiderül… Figyeljétek a Hello Füred blogot, mert a héten még vár rátok meglepetés és bejegyzés is!


49 megtekintés0 hozzászólás