Keresés
  • Németh Anikó

...és léleknek (folytatás/befejezés)


Emlékeztek? Tegnap azt írtam, hogy 3 olyan programon is részt vettem, ami a lelket (is) simogatja. Még kettővel adósotok vagyok.

Az egyik program Veszprémben a kórházban, a Veszprémi Egészségfejlesztési Iroda szervezésében valósult meg. Csütörtökön dr. Rácz Zsuzsanna pszichiáter Stresszoldó technikák gyakorlata előadásán vettem részt. Véletlenek nincsenek, szentül hiszem. A doktornővel és kedves ismerősével együtt járunk edzeni és egy öltözői beszélgetés közben hívta fel a figyelmemet Zsuzsa és Ili a 2 heti rendszerességgel, csütörtökön 17.00 – 18.30 között tartandó programra.

Ahogy hazaértem, meg is néztem a mindentudó Interneten az EFI honlapját (www.efi.vmkorhaz.hu) és megtaláltam a program leírását is. Ahogy az EFI Facebook oldalán is olvasható (https://www.facebook.com/efi.veszprem.5): „A csoport változatos gyakorlatokkal és módszertannal segíti a résztvevőket abban, hogy nagyobb tudatossággal, kiegyensúlyozottabban éljék hétköznapjaikat, és lelki egészségükért felelősen tenni tudjanak. Elméleti és gyakorlati segítséget nyújt a feszültség- és stresszoldás előremutató módszereinek elsajátításában.”

Hű, a nemjóját, gondoltam magamban! Van stressz az életemben? IGEN. Szeretném „oldani”? IGEEEEEEN! Akkor innentől nem is volt kérdés, hogy ellátogatok Veszprémbe az előadásra. Még egy kellemes meglepetésben volt részem: ellenben a máshol tartott, naaaagy rendezvénytermekbe meghirdetett programokkal, ez TÉRÍTÉSMENTES volt, igaz, regisztrálnom kellett, amikor megérkeztem a Csolnoky Ferenc Kórház, Csillag J. előadótermébe.

Mivel több „első-alkalmas” is volt közöttünk, a főorvosnő sok ismétlést csempészett az előadásba, hogy mindenki tisztában legyen az alapfogalmakkal és ne keverje a szezont a fazonnal. Ilyen tisztázás volt például az a pont is, amikor a sokak által mindig össze-vissza kevert relaxációt és meditációt „veséztük ki”, de szó esett arról is, hogy valójában mi is a stressz és hogy a szervezet hogyan reagál egy-egy ilyen helyzetre.

Nagyon tetszett, hogy nem csupán elméleti síkon mozgott dr.Rácz Zsuzsanna, hanem relaxáltunk is és meditáltunk is együtt. Komolyan mondom, az egész napos rohanás után olyan jól esett eldobni magam az előadóterem padlóján (a rutinosabbak polifoammal érkeztek már) és kicsit kiüríteni a fejem!

Az előadás alatt is többször eszembe jutott, hogy olyan jó lenne, ha Füreden is lenne ilyen program. No, minden vágyam így teljesüljön! A doktornő az előadás után mondta, hogy április elején lesz egy ingyenes előadás Balatonfüreden is, ami után egy több alkalmas önismereti csoport is indul majd (erről később írok még a Hello Füreden, ígérem).

Akinek nem gond, hogy Veszprém felé vegye az irányt, április 12-én tud csatlakozni a május 24-ig tartó programsorozathoz. Remélem, minél többen éltek a lehetőséggel!

Ha valaki úgy érzi, hogy neki bizony segítségre van szüksége az életmódváltáshoz, akkor az EFI május 17-én 17:00-kor induló életmódváltó programjának segítségével tud lendületet venni, erről is a https://www.facebook.com/efi.veszprem.5 oldalon olvashattok többet.

Ezen a héten még egy lelki-töltést intéztem magamnak, igaz, erre a jegyeket már hónapokkal ezelőtt lefoglaltam és akkor is az utolsó kettőre sikerült lecsapnom. Kis nosztalgia is vegyül ebbe a sztoriba, mert ex-Károlisként (a Károli Gáspár Református Egyetemen tanultam) Bagdy Emőke diákja lehettem és már akkor megragadtam minden alkalmat, hogy a professzor emerita (a legtöbb országban nyugalomba vonult professzort jelent) - akkor még persze professzor - asszonyt meghallgathassam.

A Hangvilla zsúfolásig telt Veszprémben és ahogy körülnéztem, több füredit is megpillantottam. Nagypéntekre esett az előadás időpontja, ezért aztán Bagdy Emőke bevallotta, hogy hívő emberként először az ünnep miatt nem akarta vállalni a szereplést, de rájött, hogy Nagypénteknek olyan üzenete van (hit-remény-szeretet), ami arra késztette, hogy mégis igent mondjon. Ó, de nagy szerencse! Mert az az útravaló és töltekezés, amit ott kaptunk, azt hiszem, sokaknak, sokáig jelent lelki „energiaforrást”.

Hogy megértsük a szeretet és a pozitív gondolkodás fontosságát először egy kis gondolatbeli időutazást és áttekintést tettünk a különböző „iskolák” között, majd szemléletes példákon keresztül megtudhattuk (és remélem, egy életre meg is jegyezte mindenki), hogy a hitnek, a reménynek és mindenek előtt a szeretetnek olyan megtartó ereje van, ami csodákra (is) képes.

Hallhattuk, hogy valaki minden orvosi tény és logikus érv ellenére, minden ésszel felfogható dologgal dacolva hogy gyógyult ki a hite által betegségekből, hogy élt túl embertelen helyzeteket és hogy minden rosszal dacolva hogyan hitte és hiszi a mai napig is, hogy az élet igenis SZÉP!

Ahogy ott ültem és hallgattam az előadást és közben le-letekintettem a bal erkélyről, ahol ültem, azon tűnődtem, hogy a fene egye meg, mennyire kell a jó szó és a bíztatás az embernek!

Eszembe jutott egy Sigmund Freud-idézet: „Szavaival az egyik ember a másikat boldoggá teheti vagy kétségbeesésbe kergetheti, szavak segítségével adja át a tanító a tudást a tanítványnak, szavai által ragadja magával a szónok a hallgatók gyülekezetét, s szabja meg ítéleteiket és elhatározásaikat. A szavak indulatokat keltenek, s általános eszközei az emberek.”

Az előadás után még sokáig a hallottak hatása alatt voltam. Sétáltunk egy nagyot Veszprém akkor épp csendes és félig kihalt sétálóutcáján, aztán hazamentünk és a kocsiban is azon gondolkodtam, hogy milyen kevés, pár jó szó, egy kis bíztatás kell és a másiknak óriási támogatást és „lökést” adhatunk…nem mellesleg, ha jót teszünk, a saját lelkünkkel is jót teszünk.

No, nekem ilyen lélek-erősítések jutottak március utolsó napjaira és részben megújulva, tele várakozással nézek az április elé.


67 megtekintés0 hozzászólás