Keresés
  • Németh Anikó

...és lélekről


Az előző bejegyzésben a GYMSTICK edzésről, a testről volt szó, ma a lélek dolgain van a sor. Amúgy is olyan elmélkedős, bevackolós idő van ma.

Ha már a megújulásnak szentel(t)em a márciust a blogon, nagyon fontosnak tartom elmondani, hogy bizony a lélek dolgaival is foglalkozni kell ilyenkor, nemcsak a télen gondosan "összecsipegetett" plusz kilók sorsán kell agyalni.

Bizony, a lelki egészség, az idegszálak "kisimítása" is van olyan fontos (sőt), mint a testi fittség. A stressz és a napi "kakker", elég csúnya munkát tud végezni és ha nem vértezzük fel magunkat ez ellen, akkor bizony a nyomás és a folyamatos őrlődés meg is tudja betegíteni az embert.

Három olyan programon is részt vettem (ebből kettő Balatonfüredhez is kötődik), ami segíthet a lelki egyensúly megtalálásában és feltölti az embert, valamint segít a stresszt "leszerelni".

Az első program, amire elmentem és amiről a mai bejegyzésben mesélek nektek, az egy Nia nevű "táncos edzés" volt. Van nekem egy nagyon kedves Zsófi nevű ismerősöm, aki Nia-oktató. Régóta rágta a fülem, hogy nekem ott a helyem egy ilyen alkalmon, ki kell próbálnom és magával fog ragadni, higgyem el. Haha, csak Zsófi Budapesten Nia-zik... Amikor megtudtam, hogy Füreden is lesz egy ilyen táncos alkalom a Zöld Teaházban Arácson, több sem kellett és arrafelé vettem az irányt.

Pókecz Szilviával az "óra" előtt volt egy kis időnk beszélgetni. Szilvi nemcsak Nia-oktató, hanem life coach is. A táncban (és a Niában is) annak gyógyító és felszabadító erejét szereti a legjobban; azt, hogy általa és segítségével a testet, a testtudatosságot és a körülöttünk lévő világot is meg tudjuk érteni, tanulni. A tánc (legyen az akár a szakrális körtánc, a szabadtánc vagy a Nia) segít kikapcsolni, egyszerre lazít el, s tölt fel energiával.

Hallani ugyan sokat hallottam a Niáról, de igazából fogalmam sem volt, hogy mit takar a név. Kicsit olyan "boszorkányos táncolásnak" tartottam, mert csak a kép volt a fejemben, hogy sok nő felszabadultan, "extázisban" pörög-forog. Szilvia elmosolyodott és elmondta, hogy igazából mi is a Nia lényege.

A Nia egy olyan holisztikus módszer, mely a Test, Lélek, Szellem egészségének megőrzésére, helyreállítására szolgál. A Nia 9 mozgásforma mozdulataiból épül fel és ezek jótékony hatásait "adja össze". Ez a 9 mozgásforma a: tajcsi, taekwondo, aikido, dzsessztánc, modern tánc, Duncan-tánc, Feldenkrais-módszer, Alexander-technika és a jóga. Gondolhatjátok, hogy az egymástól eltérő mozdulatok (van közöttük lágy, gyengéd és játékos, szexi mozdulatok is) mennyi különböző módon hatnak és mind más más részt mozgósítanak a táncosban. Olyan ez, mint maga az élet: Szilvi elmagyarázta, hogy a Nia egyik alapelve is az, hogy az életünk minden mozdulata egy tánc. Ha tudatosan figyeljük a testünket, segítünk az érzelmeinket és a bennünk áramló energiát felszabadítani.

No, gondoltam, akkor nyomjuk! Amikor beléptünk a nagyterembe, két ismerős arcot láttam és a bemutatkozáskor kiderült, hogy volt, aki Akarattyáról és volt olyan, aki messzebbről érkezett, hogy Szilvi foglalkozásán részt vegyen.

Nem mondom, hogy egy Fred Astaire veszett el bennem, de nagyobb előképzettség nélkül is sikerélményt adott a Nia, mert egy idő után valóban nem arra figyeltem, hogy tökéletesen "lemásoljam" Szilvia mozdulatait, hanem hogy jól érezzem magam. Volt itt tényleg minden: dzsessztánc és körtánc-elemek, "szólóban" és kézen fogva, csoportként "eltáncolt" érzések. Nem elhanyagolható, hogy bizony jól ki is melegedtem. Nem tudom, hogy szigorú számítások szerint hány kalóriát égettem, de biztosan átmozgatta mindenemet a Nia, s a "lelki zsír" is égett, mert olyan felszabadultnak és vidámnak éreztem magam!

Az óra végén kis relax, "levezetés" is volt, s mielőtt elköszöntünk egymástól, megbeszéltük, hogy kinek mit adott ez a táncos alkalom. Nekem nagyon sokat, amiért köszönet Polyák Ginának, aki helyet adott a programnak, Pókecz Szilvinek, aki elhozta nekünk Füredre a Nia-érzést és a csoportnak, a csajoknak, akikkel olyan jó volt együtt ropni!

Ha ti is kipróbálnátok és megtapasztalnátok, hogy milyen is ez a Nia-érzés, keressétek Szilvit, mert április 6-án 17.30-tól 19.30-ig ismét Nia Jam-et tart Balatonfüreden, a Zöld Teaházban. A 2 órás alkalomra április 4-ig lehet jelentkezni. (További információ és bejelentkezés itt: http://tanc-coaching.hu/szolgaltatasok/nia/ .)


76 megtekintés0 hozzászólás