Keresés
  • Németh Anikó

Kávé? Kolbász? KávéKolbász!


Ezen a héten az igazi tél is megérkezett Füredre és amikor kedden reggel felkeltem, bizony inkább visszabújtam volna még a jó meleg ágyikóba, de tudtam, hogy nemcsak forró italokkal és finom reggelivel, hanem meleg szeretettel is várnak a KávéKolbászban, a Vásárcsarnokban.

Elindultam a blogtúrára a Krisztus Király római katolikus templom- vagy ahogy sokan ismerik a "vörös templom"- irányába és fejben már a kérdéseket rendezgettem, amiket Kiss Adrienne-nek szerettem volna feltenni.

Mielőtt beléptem a csarnokba, eszembe jutott, hogy régen mennyit jártam ide! Minden szombat reggel anyukámmal volt egy közös bevásárló-körútunk és kosárral a kezünkben indultunk a Csarnok felé, ami először még nem is csarnok, hanem nyitott vásártér volt. Emlékeztek még arra? Mekkora szó volt, amikor fedetté vált a hely és tessék, pár éve újból megszépült a piac. A csarnok két végén álló üzlethelyiség állandó, csak az évek alatt profilt váltottak. No, az egyikben, a templom felőli oldalon, található a KávéKolbász kávézó és delikátesz.

Jó érzés volt egy kicsit megint ezt a nyüzsgő piac-hangulatot elcsípni és a KávéKolbász előtti asztaloknál ülő törzsvendégek napindító találkozóját nézni, hallgatni, ahogy újságolvasással, nevetéssel, jóízű beszélgetéssel kezdik a napot. Még egy alkalmi fotósom is kikerült a társaságból, amit ezúton is köszönök!

A reggeli csúcsidőben érkeztem, egyébként hétfőtől péntekig 7-17-ig, szombaton pedig 7-13-ig várja a vendégeket a kávézó és delikátesz - így, amíg a finom reggeliket készítette Kriszti, s a vendégeket szolgálta ki Adrienne, a hely tulaja, kicsit körülnéztem az üzletben.

Valóban kiérdemli a hely a delikátesz nevet, mert annyi finomság és különleges (főként helyi vagy környékbeli) portéka kapható itt, hogy hirtelen azt sem tudtam hová nézzek. Ahogy az üzlet neve is mutatja, például különleges füstölt húsáru is van. Kikerekedett a szemem, mikor megláttam a kiírást, hogy hal-, őz- és szamár szalámi is kapható. Ezután pedig az egyik Kaldeneker-lekvár neve csalt mosolyt az arcomra. De finom teák, müzlik is sorakoznak a polcokon, s az én egyik nagy kedvencem is kapható itt, ez a Kanálka (erről még később mesélek).

Ahogy a pultot és a mutatós kis polcokat végignéztem, láttam, hogy egytől egyik különleges és minőségi termék mind és ahogy később megtudtam Adritól, amit ő maga nem próbált vagy amihez ő nem tudja a nevét, arcát adni, annak itt nincs helye.

A vendégek folyamatosan jöttek, de amikor egy kis szünet adódott Adri leült hozzám és reggeli közben beszélgettünk. Elmesélte, hogy hogyan vált kozmetikusból, az egészséges dolgok iránt elkötelezett ízig vérig vendéglátóssá - a szó jó értelmében.

Adri, szülei révén, mindig is a vendéglátás közelében volt, de a reggeliző története 6 évvel ezelőttre nyúlik vissza, amikor Adriék megvették a Németh Pékséget, mert a gyulafirátóti üzemhez tartozott 10 üzlet, melyek közül az egyik a csarnoki volt. Akkor ő az irodai munkát végezte. Amikor eladták a pékséget és az üzleteket, egyet tartottak csak meg, ezt a füredi csarnokbelit, mert már akkor egy olyan kávézó és delikátesz volt Adri álma, ahol a finom reggeli mellett az egészséges életmód, különleges és finom kézműves termékek jutnak fontos szerephez. (A régi pékség az új tulaj irányítása alatt újra termelni kezdett és a most kapható pékáru, a Németh Pékségből érkezik ide.)

Hát, valahogy így született meg a KávéKolbász, ami nagyon sokak kedvence lett és míg én ott voltam, sorban jöttek a törzsvendégek és törzsvásárlók, akiket nemcsak név szerint ismer Adri, Kriszti és Andi (az üzlet 3 mosolygós angyala), hanem azt is tudják, hogy ki hogyan issza a kávéját vagy milyen pékáruból szereti a reggeli szendvicsét.

Adrinak sok terve van a jövőre nézve és ezek között nemcsak helyi vagy környékbeli (vagy távolabbi, de az országban egyedülálló) termelők felkutatása szerepel, hanem termékeik kóstoltatása is. És itt kanyarodok vissza a Kanálkához, ahogy korábban ígértem. Szinte mindenki várja már a tavaszt, de a Kávé, kolbász egy kedves kóstolós programmal próbálja ezt még "finomabbá" tenni, hiszen az adalék- és tartósítószer-mentesen, csakis finom, természetes alapanyagokból készülő Kanálka krémek és chutney-k kóstolója várja majd tavasszal az ínyenc füredieket és az ide látogató turistákat. További részletekért figyeljétek a KávéKolbász és a Kanálka Facebook és Instagram oldalát!

https://www.facebook.com/kavekolbasz/

és https://www.facebook.com/kanalkakremek/

Azt hiszem, a cudar téli reggelt sikerült igazán finommá és vidámmá tennie a KávéKolbásznak számomra! Köszönöm! Jó szívvel ajánlom őket mindenkinek!


361 megtekintés0 hozzászólás