Keresés
  • Németh Anikó

Balaton17


Ezen a héten kiderül, hogy mit keres egy olyan lány egy sörfőzdében, pláne Budapesten, aki egy korty alkoholt sem iszik.

Tudom, tudom, joggal merül fel a kérdés, hogy ha Hello Füred a blog neve, akkor mit keresek Budapesten. De higgyétek el, be tudom bizonyítani, hogy ennek is „füredes” vége lesz! No, akkor induljon is a bizonyítás!

Egyre nagyobb divatja van a kézműves söröknek és talán a kulturált borfogyasztáshoz hasonlóan a sörök körül is kialakul az a kultúra, ami a „legurítástól” az értő, kóstolós sörivásig vezet.

Többször találkoztam az elmúlt hetekben, hónapokban egy nevében (is) balatoni sörrel és kíváncsi voltam, hogy hol is készül és mi köze van a Balatonhoz valójában. Felkerekedtem és meglátogattam a Balaton17 ügyvezetőjét és értékesítőjét, Kocsaslijszki Gábort, aki aztán beavatott minden titokba.

Találkozónkat a budapesti Fehér Nyúl Brewery (sörfőzde) elé beszéltük meg, mert a Fehér Nyúl üstjeiben állítják elő a Balaton17 söröket, így az anyagraktártól a címkézésig minden részfolyamatot meg tudtam lesni.

Ahogy beléptem a sörfőzde ajtaján, édes-finom illat fogadott, kicsit olyan volt, mintha egy pékségbe léptem volna be. Gábor bemutatta a sörfőzőket, akik mérnöki pontossággal állítgatták a gépeket, nyomkodták a gombokat és figyeltek a hőfokra és hűtésre, míg mi beszélgettünk.

Amikor a kezdetekről kérdeztem Gábort, azt mondta, hogy a Kossuth Rádióban hallott egy érdekes műsort a sörfőzésről és kedvet kapott hozzá. „Ej -mondtam is neki-, ha ez csak így menne…” De aztán teljesen komolyan rám nézett és azt mondta: „De, engem ez érdekelt és mondtam a barátomnak, hogy próbáljuk ki!” És mit ad Isten, kipróbálták és az első, otthonra megvásárolt kb.20 literes szettel (kellékekkel és alapanyagokkal) elkezdték a maguk sör-sztoriját. Mindig „(s)öröm-főzés” és baráti összejövetel volt a sörfőzés és a hosszú évek alatt finomított különleges házi sör receptjeikkel léptek ki a piacra, professzionális kisüzemi technológia segítségével tavaly – innen a 17, a Balaton17 nevében.

A teljesen manuális módszerektől a mai szuper, gépesített sörfőzésig azonban hosszú volt az út, de a merész ötletek és a kíváncsiság mindig előbbre vitték a Kocsaslijszki Gábor-Szántó János párost. Pár év alatt a házi sörfőzésből nőtte ki magát a Balaton17 egy, a nagyközönség számára is elérhető, professzionális termékeket előállító vállalkozássá 2017-re.

Amíg beszélgettünk, körbe is vezetett Gábor a kis üzemben és az anyagraktárba lépve meglepő kérdést szegezett nekem: tudom-e mi a maláta és kóstoltam-e már. Hát persze, hogy nem! Szóval, megkóstoltam (nagyon finom, pirított „mag”) és a maláta-infót pedig mellékelem, amiért köszönet a Wikipédiának és Gábornak /”A maláta árpa, búza és egyéb gabona csíráztatásával készült termék. A sör és a gabonából erjesztett szeszes italok (whisky, vodka) egyik legfontosabb alapanyaga. A gabonafélék csírázásakor olyan enzim – diasztáz – keletkezik, amelyik képes a gabonában levő keményítőt maltózzá és dextrinné lebontani, amit azután az erjesztőgombák alkohollá tudnak alakítani.”/

A raktár után a főzés és hűtés folyamatát nézhettem meg és megtudtam, hogy maga a főzés egy nagyjából egynapos mutatvány, 4 hét az erjedés ideje erjesztőtartály és utána jöhet a palackozás, ami szintén egy nap.

Gábort hallgatva rájöttem, hogy az évek alatt igazi szakértő lett; valóban más szintre emelkedett az életében a „sörözés”. Okj-s tanfolyamot is elvégzett és sörbíráló tanfolyamon is részt vett – itt ismerte meg Álmost, aki Péterrel együtt a Fehér Nyúl Sörfőzdét jegyzi.

A Balaton17 első söre a Manőver volt, ami 1,5 év kísérletezés után nyerte el végleges formáját – pilzeni alapanyagokból készül, de felső erjesztésű (ez azzal van összefüggésben, hogy az élesztő hány fokon „dolgozik”). Sok cseh és német komlót próbáltak ki, mire végül megtalálták a megfelelő alapanyagokat. Évi két főzésük volt és épp annyi készült akkor, hogy ajándékba lehetett adni vagy a nyaralásokra a saját behűtött söreiket tudták vinni, ami, valljuk be, „nagggggyon cool”.

De aztán a „manőverezés” után eljött az a pont, amikor el kellett dönteni, hogy merre, hogyan tovább?! Ekkor kúszott be a képbe az IPA, de ezzel már kinőtték a konyhát és érezték, hogy komolyabb szintre kell emelni a hobbit. Olyannyira sikerült „komolyodni”, hogy jelenleg 5 fajta sörük van és az ország különböző pontjain elérhetők a termékeik.

Igen, itt jön a képbe a Balaton és Balatonfüred is! A Balaton17 kiemelt partnere az Első Füredi Sörház Gastropub (8230, Balatonfüred Gyógy tér 3.), de Balatonkenesén a Kenese Bistro-ban ínycsiklandó bisztrós ételek mellé is kortyolhatjátok a Balaton17 söreit. Az északi parton Balatonszőlősön a Szőlősi Kocsmában is találkozhattok a Balaton17 söreivel.

És hogy honnan fogjátok megismerni a Gábor és János söreit? A címke nagyon egyedi és már az elejétől (házi, sufni-tunningos kezdeti időszak) szerepel minden üvegen. Ezeket a grafikákat biztosan nem fogjátok összetéveszteni semmi mással! A Balaton17 címkéit, grafikáit és fotóit a Fényszórók készítették.

Mielőtt elbúcsúztunk volna a blogtúra végén Gábortól, még egy kicsit a jövőről faggattam. Balatonalmádiban a nyár folyamán kezdődnek meg a saját korszerű sörfőzde felépítésének várva várt munkálatai (a Balaton17 név a székhely és a jövőbeni üzem földrajzi elhelyezkedésére utal). Ahogy a www.balaton17.hu honlapon is olvasható: „Külön inspirációt jelent a Balaton, mint természeti környezet. Egyrészt márkamegjelenés szempontból, másrészt, a jövőben a Káli-medence vizeire és a helyi növényvilág ízeire épülő sörökkel készül a Balaton17 meglepni a Balaton és a különleges sörök szerelmeseit.”

A sörfőzde-látogatás és a beszélgetés végén elköszöntünk és kocsiba pattantunk, s hazafelé végig azon gondolkodtam, hogy milyen nagy élmény volt ez a nap még úgy is, hogy nem iszom alkoholt. Ti abban a szerencsés helyzetben vagytok, hogy karnyújtásnyira van csak az Első Füredi Sörház, ahol kóstolóval egybekötött gasztro-esteken, vagy csak simán, baráti beszélgetések mellett kortyolhattok is Brízt, Dingi17-et, Manővert, Kormoránt vagy Winter Brízt.

A Balaton17 Brewing Co.-t a Facebookon is megtalálhatjátok; az újdonságokért kövessétek őket!


113 megtekintés0 hozzászólás