Keresés
  • Németh Anikó

¡Hola Füred! (3.rész)


Délután a "terepszemle" után már bizony elkezdtem az érdemi munkát, jóga órára mentem a csapattal. Igen, jól olvastátok, jógára. A tavalyi évtől minden szerda délután ez a fix program, mert sok vitorlázó kötött, és a fizioterápián javasolták ezt a mélyizmokat erősítő és az egész testet ellazító foglalkozást. A versenyzők háta és ízületei nagy igénybevételnek vannak kitéve és akad jópár fiatal, aki sérülten érkezik, s rájuk Matyiék külön figyelmet fordítanak.

No, ez nem egy laza, könnyed délutáni kis program volt. Nem minden gyakorlat közben volt őszinte a mosoly az arcomon, de az óra végére éreztem, nagyon is kellett ez a jóga nekem. Az edző, Miguel, nagyon türelmes volt és az óra alatt végig segített, hogy minden pozíciót helyesen csináljunk. Hálásak lehetnek a vitorlázók a Sailing Academy edzőinek, hogy alapos, jól megfontolt és felépített terv alapján edzenek, mert bizony ez is a sikerhez vezető út egyik láncszeme.

A szerda jóga utáni része Bogiéknak munkával, tettestársamnak és nekem kis lazítással telt.

Másnap reggel Matyi edzésével indítottam a napot. Bevallom, a kiutazásom előtt szorgalmasan nézegettem az Instagramot és a Facebookot, hogy milyen edzésekre számítsak majd. Álmomban sem gondoltam, hogy az artistaképzősöket megszégyenítő akrobata-mutatványokat fogok majd bemutatni! De nézzétek csak meg a saját szemetekkel, Bogee mindent megörökített!

Matyi edzése tanár szemmel nézve is igazán izgalmas és érdekes volt, mert ahogy a nagyon kreatív és változatos feladatok eszközeit előkészítette, egyből mindenki kíváncsi lett, hogy vajon mi lesz az aznapi feladat. Igazából ez ennek a résznek a lényege: fontos a változatosság, az ügyesség, a koordináció és egyensúly, valamint azoknak az érzékeknek a fejlesztése, amik a vitorlázókat a vízen sokban segítik. Rengeteg játékos feladatot csempész Matyi az edzésekbe és érezhető volt, hogy sokat olvas és készül minden alkalomra. A délutáni edzések inkább egyénre szabott, erőnléti edzések. Matyinak komoly, érett a gondolkodása és jól látja, hogy a személyes példamutatás elengedhetetlen.

Azt mondta az edzés utáni beszélgetés közben, hogy mindent kipróbál, mielőtt feladatként adja. Tetszik a hivatás- és küldetéstudata és tisztában van vele, hogy az az idő, amit a felkészítésen a sportolókkal tölt nemcsak fizikailag, hanem mentálisan is sok pluszt tehet hozzá a teljesítményükhöz. Az ő szavaival élve: támogató hátteret kell biztosítani a felkészüléshez. Nagyon tetszett például, hogy az edzésen volt olyan feladat, amelyben a velem edző lányoknak el kellett képzelni egy rajt-helyzetet megadott széliránnyal és erősséggel, és fejben, magukban kellett visszaszámolniuk, s magukat kívülről is nézniük kicsit.

Az edzések összeállításánál és a versenyzők szükségleteinek megértésénél nagyon sokat segít, hogy Matyi és Tomi is komoly versenymúlttal rendelkezik, így pontosan tudják, hogy mivel segítenek, fejlesztenek a legtöbbet egy-egy fiatalon.

De arról, hogy mit is takar a komoly versenymúlt és hogy hogyan is vezetett idáig az út, majd a következő részben mesélek!

Addig is pusszantás!


245 megtekintés0 hozzászólás