Keresés
  • Németh Anikó

¡Hola Füred! (2.rész)


Ahogy ígértem a bevezető részben, mesélek nektek a Las Palmas-ban töltött napokról és sok érdekességet tudhattok meg mire a bejegyzés(-sorozat) végére értek.

Január 2-án indultunk tettestársammal, hogy meglessük, miért emlegetik még a világ távoli pontjain is elismeréssel Eszes Tamás és a Tóth testvérek nevét.

Egy ülőgumó-próbáló, nagyjából 5-órás repülőút után érkeztünk meg Las Palmas repterére, ahol az első kellemes meglepetés az volt, hogy a kijáratnál egy SPAR üzletbe botlottunk. Azonnal otthon éreztem magam! :-) Bogi és Tomi jött értünk a reptérre és gyanútlanul szálltunk be a transporterbe, nem is sejtve, hogy egy EB és világkupa 3.helyezett ül mögöttünk a leghátsó ülésen.

A magyar télikabátos indulás után nagyon jól esett a 20+ -os hőmérséklet. Az úton a városközpont felé megtudtuk, hogy a hatalmas dugó és a sok autó nemcsak a turisták miatt van, hanem a bezsongott, vásárlási lázban égő helyi lakosoktól is, mivel január 6-ra készülve (ami kint nagyobb ünnep és ajándékozási őrület, mint a karácsony) mindenki megrohamozta a boltokat. Nem akartam hinni a szememnek, de kint is divat a "mászó dísz", csak ott nem a Mikulás lopózik be egy létrán felmászva, hanem a 3 királyok. :-)

Egy szabadtéri plázás garbanzos con chorizo (kolbászos, csicseriborsós egytálétel) után Bogee-ék albérlete felé vettük az irányt. Idő közben Tomi még visszament a reptérre Iens Ludvig Høstért, akiről még a későbbiekben mesélek. No, szépen összeállt a csapat, indulhatott az egyhetes "móka" - bár, én már akkor sejtettem, hogy bőven tartogat nekem meglepetéseket Las Palmas...

Nem kellett altatódalt énekelni, simán elaludtunk aznap este.

Még este lefekvés előtt átadtuk a kis hazai „pöttyös” szállítmányt és megtudtuk a táncrendet: 9:00 - edzés Matyival, utána "vizes" edzés Tomival, ebéd és aztán 15:00 körül újabb edzés Matyival. Hogy véletlenül se legyen ideje eltunyulni a csapatnak és kimaxolhassák a napokat, esténként még egy edzőképzésen is részt vettek; erre érkezett Iens, aki majdnem olyan, mintha egy Ian Flemming könyvből lépett volna ki, mert minden (IS) volt már és megfilmesítésért sikogat az élete!

Másnap Bogee körbevezetett minket a Real Club Nautico de Gran Canaria épületén és területén és megmutatta, hogy hol van a Sailing Academy Gran Canaria bázisa.

Azt hiszem, az a séta valamit teljesen átrendezett a fejemben a vitorlázással kapcsolatban. Az, amit ott láttam, életérzés és valódi közösségi tér volt; egy hely, ahol egy "nagy család" tagjai találkoznak és nem a felhajtott galléros fickók futkosnak, hanem komoly, jól öltözött férfiak és nők, akik tudják, hogy a vitorlázás a víznek, a szélnek és a hajónak szól és nem a partnak, az arra járó embereknek.

A klubba belépve, illik viselkedni, de valahogy itt ezt mondani sem kell. Mivel a klub - és fontos, hogy nem csak kikötő- a tagokért van, minden megtalálható itt, amitől otthon érzik magukat. Körbesétálva láttam, hogy van könyvtár, kultúr- és tanulóterem; két étterem, melyek közül az emeletibe még csak véletlenül sem illik fürdőruhában és tangapapucsban felslattyogni. Van egy hatalmas edzőterem, tele profi gépekkel, medence, Padel-pályák és a legkisebbeknek játszótér és pancsoló. Nemrég egy újabb edzőteremmel gazdagodott a hely Matyiék javaslatára - egy korábbi squash pályát alakítottak át, ez volt az én emberfeletti küzdelmeim helyszíne is. :-)

Bogee-val megálltunk egy fal előtt, amin rengeteg név sorakozott.A klubból kikerült spanyol-, Európa-, világ- és olimpiai bajnokok/helyezettek neve. No, ez a 2-emeletnyi név is érzékelteti, hogy itt bizony komoly munka folyik.

A korábbi máltai, és valenciai edzőhelyek után Tomiék itt találták meg az ideális bázist az általuk jegyzett Sailing Academy Gran Canaria számára, hiszen itt minden egy helyen van, ami a versenyzők felkészítéséhez szükséges; nem veszítenek értékes időt, míg egyik edző-helyszínről a másikra mennek: kondi, kikötő, étkezés, mind itt vannak egy helyen.

Ha arra is kíváncsiak vagytok, hogy ezek után mi történt, milyen edzéseken és programokon vettem részt Las Palmas-ban, figyeljétek a Hello Füred Facebook oldalát és a www.nemethaniko.com-ot, hiszen nemsokára jön a következő rész!

Addig is pusszantás és Hello Füred!


610 megtekintés0 hozzászólás