Keresés
  • Németh Anikó

¡Hola Füred! (1.rész) Egy „csomó” érdekesség nyomában


Azt mondják, hogy ahogyan az év első napjai telnek, ahogyan az új esztendő indul, az meghatározó lesz az év egészére nézve is. Azt kívánom, hogy soha ne induljon rosszabbul év, mint most! 2018-at és a blog-túrák sorát Las Palmas-ban kezdtem.

Az alcímből a szemfülesek már sejthetik, hogy vitorlázók nyomába eredtem, hogy egy "csomó" mindent kiderítsek. Hogyan és miért kerültem Gran Canaria szigetére? Mi köze Balatonfürednek az Atlanti-óceán egyik szigetéhez? Tessék kényelmesen elhelyezkedni ebben a morc időben egy tea vagy forró csoki társaságában és elkezdek mesélni!

Már előre elnézést kérek, de a mostani bejegyzés nem lesz rövid, mivel rengeteg élménnyel gazdagodtam a Kanári-szigetek harmadik szigetén, mely mindössze 150 km-re található Afrika északnyugati partjaitól.

Mielőtt a szigeten töltött napokról mesélnék, ugorjunk vissza az időben! Először 22-23 évet, amikor még a Radnóti volt az "én sulim". Nagyon sok élményem kötődik hozzá, de van egy, ami több szempontból is nagyon meghatározó volt, s ez nem más, mint a minden nyáron nagy izgalommal várt pilismaróti táborozások, ahol sok barátság szövődött, sokuk a mai napig tart. Soha nem lehetek elég hálás Bartók Márta néninek és Hullerné Takács Icának, hogy minden évben útnak indultak velünk és oly sok felejthetetlen napot töltöttek velünk túrázással, strandolással és "okostelefon-mentes" programokkal.

No, ott, a Pilisben táborozva ismertem meg egy Matyi nevű kisfiút, akinek az apukája Füreden ismert fotós, az anyukája pedig tanítónő. Matyiból azóta felnőtt férfi lett, s bár voltak időszakok, amikor nem voltunk egymás szeme előtt, mégis minden találkozáskor úgy tudtunk beszélgetni, mintha csak 1-2 napja láttuk volna egymást utóljára. A mostani bejegyzés-sorozat egyik főszereplője ő, Tóth Matyi, aki jelenleg edzőként dolgozik (nem is akármilyen edzőként).

Ugorjunk még egyet, de most már nem kell sokat utazni az időben! 2017 elején készültem írni a Hello Füred blogján a különböző edzésekről és akkortájt találkoztam Tóth Bogival, Matyi testvérével. Beszélgettünk, meséltem neki a blogos tervemről és megkérdezte, volna-e kedvem velük/náluk is edzeni egyet. Igent mondtam, de mire áprilisban a bejegyzésre sor került, már nem tudtunk időpontot egyeztetni, "elhajóztak".

Azt mondják, amit nekünk szánt a Sors, ami nekünk van kitalálva, felénk gravitál. Valószínűleg ezért nem hagytam "elúszni" a tervet és tavaly novemberben megegyeztünk, ha fene fenét eszik is, most már megyek edzeni. "No, de hová is kellene mennem?"- kérdeztem én. "Las Palmas"- jött a válasz. Kis gondolkodás és tettestársi egyeztetés után úgy döntöttem, hogy vágjunk bele! Lehetett volna Skype-on keresztül, itthonról is interjúzni, de éreztem, hogy a kanári-szigeteki télbe oltott nyáron kívül más is amellett szól, hogy utazzunk. Hálás vagyok Tóth Boginak, Tóth Matyinak és Eszes Tamásnak, hogy egy hétre (kicsit "Pimasz Úr" után szabadon) becuccolhattam hozzájuk és bepillanthattam a Sailing Academy Gran Canaria mindennapjaiba.

Szóval, így, a "bevezető rész" végére megvan a válasz: Las Palmas és Balatonfüred között a Tóth-testvérek, Eszes Tamás és a vitorlázás a kapocs. Nos, ki tart velem a folytatásban?

Folyt.köv.

A Hello Füred mostani (¡Hola Füred! bejegyzés-sorozatának) képeit Tóth Bogi (a képeit Bogee néven jegyzi és leginkább így használja a nevét) készítette. Köszönöm szépen! Muchas gracias!


382 megtekintés0 hozzászólás