Keresés
  • Németh Anikó

Ez PAZAR!


Ezen a héten PAZAR péntekem volt. Délelőtt egy kis "tatarozásra" mentem Borsche Annamáriához a Szépleszel Beauty Kozmetikába, ahol a kezelés után egy szolíd nappali sminket kaptam ajándékba Annamaritól -így azért mégiscsak jobban mutat az ember lánya egy PAZAR helyen. Köszönöm szépen, Annamari!

Be kell vallanom, hogy nem a pénteki volt az első látogatásom a Kisfaludy Strand szomszédságában lévő kávézóban; már jártam ott szerdán is és annyira megtetszett a hely, hogy elhatároztam, ezt mindenképpen meg kell mutatnom Nektek is, kedves Hello Füred olvasók. Nem egyedül érkeztem, ismét velem tartott Vörös Ákos, a csudajó képeket neki köszönhetem.

Mielőtt beléptünk volna a kávézóba, már az ablakokon át belesve megtetszett a sok szín, a "dizájn égők" és az ötletes bútor-megoldások. A kávézó előtti placcon fiatalos, vidám, de kényelmes székek, kiülők és asztalok sorakoztak, mutatva, hogy a bátrabbak ott is elfogyaszthatják a finomságokat; no meg persze azt is, hogy nyáron bizony ez is "tánctér", jöhet a sok vendég. A Pazar áprilisban nyitott és nagy örömömre egész évben várja az igényes, kikapcsolódni vágyó vendégeket.

A nagy ablakoknak és az üzlet belmagasságának köszönhetően szinte beszalad a fény és körbetáncol a sok színes teásdobozon és kiegészítőn; hirtelen nem is tudja az ember, hogy hová nézzen. Az jutott eszembe, mikor először léptem be a Pazarba: végre egy kuckós kávézó, ahol el is lehet bújni, meg egyszerre lehet sok ember között lenni! Egy hely, ahol nem ciki felállni és körbenézelődni, megnézni, ahogy a csepegtetett kávét készítik vagy csak rácsodálkozni a polcokon sorakozó teásdobozokra, elolvasgatni, hogy melyik honnan származik.

Nem vagyok egy nagy kávészakértő, a tudományom addig terjed csupán, hogy belekortyolás után megérzem, hogy egy fekete csapnivaló ízű vagy finom. Most azonban volt alkalmam Viktorral, a Pazar türelmes, kedves és profi "kávémesterével" beszélgetni és megtudtam néhány érdekességet. Már a szerdai kávémhoz képest is éreztem a különbséget pénteken és nem csak az ital hőmérséklete miatt, de forróság öntötte el a mellkasomat. Jól esik, hogy már két különböző területről és két különböző mértékben pörkölt kávét is meg tudtam különböztetni egymástól. Ugyan, ha nekem szegezik a kérdést, hogy kenyai, etióp esetleg másmilyen kávét kérek-e, még mindig nem a bitang nagy szakértelmem alapján döntök, csak kipróbálom, amilyet még nem ittam és majd az íz győz. :-) Nyugtassatok meg, hogy nem én vagyok ezzel egyedül így!?

Miután megrendeltem a latte-mat, belekukkantottam a "hűvös bűnös dobozba", amiben szebbnél szebb és csábítóbbnál csábítóbb finomságok sorakoztak. Ebédidő lévén szendviccsel indult a lista, de persze nem maradhatott el a desszert (süti) sem, amely nemcsak nevében volt túró rudi, hanem ízében valóban a klasszikus piros pöttyöst idézte. Mint Viktor elárulta, Keszthely mellett készülnek az édes bűnös falatok; innen is puszi a cukrász hölgy mindkét kezére!

Választhattam volna kekszek és egyéb finomságok közül is, amik bödönökben, celofánokban és dobozokban sorakoztak a pulton. Elolvasgattam a leírásukat és nagy örömömre találtam olyat, ami paleo, gluténmentes vagy éppen nem tartalmaz cukrot.

Akinek nem kell ilyesmire figyelnie, el sem tudja képzelni, hogy milyen nagy dolog ez! Sajnos még manapság sincsenek erre mindenhol felkészülve.

A kávéra visszatérve: nagy öröm volt számomra, hogy nem marslakóként nézett rám a barista (A barista fogalmat az olasz espresso kultúrának köszönhetjük, mindenkit így hívtak, aki a pult mögött állt. Ma a barista hivatalos kávékészítőt jelent.), amikor megkérdeztem, hogy esetleg van-e mandulatej vagy kókusztej. ÉS VOLT!!!!

Miután jóllakattam a bendőmet, szerettem volna a szememet is még egy kicsit érdekes dolgokon legeltetni. Kiszúrtam egy homokozós-vízimalmos játékra emlékeztető valamit a pulton. Bátran kérdeztem és Viktor elmagyarázta, sőt, meg is mutatta, hogy hogyan működik. Ezzel az érdekes és igazából pofon egyszerű kis "játékkal", durvábbra darált kávébabból isteni fekete készíthető. Olyan volt a pultnál ülve nézni, ahogy Viktor dolgozik, mintha egy laborban lettem volna: mérlegre tett mindent, mérte az időt, kanállal, pálcával, szürővel és mindenféle hőmérős kütyükkel ellenőrizte, hogy minden megfelelő-e. Mutatom is.

Érdekelt, hogy honnan lehet ennyi speciális eszközt és kütyükét beszerezni, de Viktor megnyugtatott, hogy már nem kell a világ végére menni ezekért, szinte minden beszerezhető Magyarországon; a kávét nekik pörkölik és körülbelül két hét múlva kerül hozzájuk a kereskedőtől. Mindig látni a kis táblán, hogy éppen milyen kávé kapható náluk: olasz, brazil, kenyai, etióp, panamai és még folytathatnám a sort.

Annak is érdemes ellátogatnia a Pazar Coffee Company Balatonfüredbe, aki nem lelkesedik annyira a kávéért, meg a teáért, mert a sarokban ácsorogva várja a frissen facsart narancsok levével a narancslé-fanokat ez a masina.

Nemcsak gyümölcslében, másban is igyekeznek friss, egészséges és lehetőleg minél kevesebb "E" felhasználásával készült termékeket árulni. Így választják ki a legjobb borokat és tejtermékeket vagy épp szendvics-alapanyagokat is (lehetőleg környékbeli forrásokból).

Miután "kiokosodtam" kávéügyileg és jól kifaggattam Viktort, búcsút intettem az Aranyhíd Sétány 6.-nak és hazafelé vettem az irányt. Nagyon tetszett a hely is, a kávé és süti is. Még biztosan visszatérek, mert ez a hely rászolgál a nevére: PAZAR!

Annamari, Ákos, Viktor és a Pazar, igazán nagyszerűvé tettétek a napomat, köszönöm!


314 megtekintés0 hozzászólás