Keresés
  • Németh Anikó

"Tök jó" gesztenyés nap a Blaha utcában


Hello Füred!

Ezen a héten kedves meghívásnak tettem eleget és visszatértem az első blogbejegyzéseim egyikének helyszínére, a Blaha utcába.

Azt hiszem, mostanában a Sors nagyon is a kegyeibe fogadott, hiszen most is profi képekkel jelentkezem a blogban (na jó, pár amatőr telefonos "pikcsör" is elő-előbukkan). A tökös-gesztenyés nap helyszínén megismerkedtem Ferdinánd Zsolttal, aki az eseményt fotózta és így kicsit az "ő szemével" is megnézhetitek a szombati nap történéseit. (Zsolt, köszönet a képekért ezúton is!)

Ha a Balatonról és Balatonfüredről beszélünk, az emberek többsége azt mondja, hogy augusztus 20. után mintha ciánoztak volna. Ezzel próbál(t) szembemenni a Blaha Lujza utca vendéglátósainak kreatív csapata. Elhatározták, hogy dacolva mindennel, megmutatják, hogy ha jó, igényes programot kínálnak, igenis előbújnak az emberek. És láss csodát! Nem az Óperenciás tengeren túlról, hanem a város minden szegletéből gyűlekeztek az emberek, sok ismerős arc: a szomszédok, a kollégák, a barátok és olyan lett a Blaha utca, mint egy nagy "baráti összeröffenés". Olyan jó volt látni, ahogy még az idegenek is elkezdtek mosolyogva beszélgetni, vagy ahogy a gyerekekkel érkezők pillanatok alatt a magukénak érzeték a kézműves-alkotó szekciót.

Egy perc szünet sem volt Dévai Ági és Heinrich Andrea arcfestős-rajzolós-kreatív bütyköldéjében. Amíg a kicsik papírból ötletes gesztenyét, tököt és tök-puzzle elemeket készítettek, addig a kicsit nagyobbak a finom sütiket, az egész nagyok pedig a forralt bort kóstolgatták.

Ahogy a Kredenc, a Kedves, a Morzsa és a Horváth-Ház Borpince előtt sétáltam és a szervezőkkel beszélgettem, megtudtam, hogy a programot hagyományteremtő célzattal hírdették meg és látva a nagy érdeklődést, további hasonló, tematikus eseményeken törik a fejüket.

Míg néztem az egyre nagyobbra duzzadó vendég-csapatot, újabb ismerős arcokat pillantottam meg: Görögné Fülöp Lidi és Görög Dániel még egy kis színt vitt a tökös-gesztenyés napba, élő zenét hallgathattunk, ami egy kicsit a Blahás nyárestéket idézte fel bennem.

A Horváth-ház előtt fenséges sült gesztenye illata táncolt a levegőben; a fűszeres forralt bor mellé pedig vadászhatott magának tökös-gyömbéres-grillázsos lepényt is, aki valami nem mindennapira vágyott. Volt, aki különleges sajtokat kóstolgatott és akadt olyan is, aki tökös-mákos rétesre nevezett be.

Miután végigjártam az utcát és beszélgettem, fényképezgettem itt is, ott is, úgy döntöttem, beszállok a kreatív szekció munkájába és kiszíneztem egy tök-puzzle darabot, majd beadtam a derakam és megirigyelve egy "majdnem korombeli" kislány arcfestését, megkértem Dévai Ágit, hogy pingáljon egy unikornist a pofimra.

Szóval, ilyen vidám hangulatban telt ez a szombat és remélem, még sok ilyen követi majd, mert olyan jó lenne, ha kicsit magukénak éreznék a lakosok a várost; és nem lehet a turistákra hivatkozva elbújni, bizony, ezek a programok most nekünk is, vagy főleg nekünk szólnak. Ne tessék azt mondani, hogy itt nem történik semmi, nosza, mozduljunk meg, ha valami alakulóban van a városban, hiszen nekünk, értünk is van!

Hajrá Blahások, én drukkolok nektek! (...én személy szerint valami hasonló, hangulatos adventi-karácsonyi-ünnepi nyüzsinek is örülnék...)


211 megtekintés0 hozzászólás