Keresés
  • Németh Anikó

"Boros"


Érdekes helyzet állt elő: most úgy fogok a borról írni, hogy nem is iszom alkoholt. Ne aggódjatok, nem akarok ilyen sekélyes tudással sommeliér-nek állni, inkább olyan dolgoknak néztem utána a héten, amik engem is érdekelnek, és amikről idegenvezetőként a vendégeim is sokszor kérdeznek.

Szerettem volna biztosra menni, ezért egy kedves ismerősömhöz fordultam némi plusz információért és egy kis segítségért: Koczor Dórával beszélgettem a nagy „klasszikus” témák mellett például az Olaszrizling Októberről. Persze, nem tudtam kibújni a bőrömből és a boros témákon kívül másról is kérdeztem Dórát.

Tudom, vannak jópáran, akiknek a környék borai csak a Balatonfüredi Borhetek alkalmával válnak”láthatóvá”, így arra gondoltam, hogy megmutatom, honnan is kerülnek a poharakba a finomabbnál finomabb borok.

Induljunk a kályhától!

A Balatoni borrégió Magyarország hét borrégiójának egyike. Hat borvidék alkotja: a Badacsonyi, a Balatonboglári, a Balaton-felvidéki, a Balatonfüred–Csopaki, a Nagy-Somlói és a Zalai.

Talán a tavalyi jégveréses nyarat (ami bizony több gazdának is fejfájást és szívfájdalmat, no meg jelentős anyagi károkat okozott) leszámítva, mondhatjuk, hogy a borvidék klímája szélsőségektől mentes, kiegyenlített. A viszonylag enyhe telet korai kitavaszodás követi, a nyár pedig nem túl forró és utána többnyire hosszú, derűs, száraz ősz köszönt ránk.

A bortermelés kezdetét a rómaiak idejére datálják ezen a területen. Az olaszrizling a borvidék tradicionális fajtája, amely kellemes, zöldes fehér színű, rezedára emlékeztető illatú. (Őszinte leszek, amikor még az özönvíz előtt én is ittam alkoholt, ilyenkor szoktam a borkóstolók közben elmélázni azon, hogy vajon nagy baj-e, hogy én csak a szőlőt érzem a borban és hogy a rezeda ízéről még csak elképzelésem sincs…) Ahogy megtudtam, ennek a fajtának az ízében dominál az olaszrizlingre jellemző keserű mandula. Fűszeres ízekkel, testes, gömbölyű íz hatással, több év múlva másodlagos bukéval gazdagított bort ad az olaszrizling. No, most magamban elmosolyodva a Belga Boros című számának egy sora jutott eszembe („…ezüstös reflexek, kerek savak ilyet csak akkor mondj, ha ezek neked nem csak szavak…”)

(Kattints a képre, ha szeretnéd meghallgatni a teljes dalt!)

Most, hogy azért már van elképzelésünk arról, hogy mettől meddig terjed a borvidék, kukkantsunk rá a múltjára és a jelenére is!

Ha csak a magam gyerekkori emlékeit próbálom felidézni, nem mindig a minőségi borkészítés jut eszembe és inkább a tömegtermelés ugrik be elsőre. Persze azért ne süssük rá ezt a bélyeget teljes egészében a vidékre, hisz a több száz éve itt élő és dolgozó borász dinasztiák, ha meg is szenvedték ezt az időszakot, de mindvégig kitartottak a szőlőhegyek iránti szenvedélyük mellett. Ennek a kitartásnak és a legújabb generációnak, valamint tudatos marketing munkájuknak köszönhetően csengenek ma ismét jól és ismerősen a régi nagy nevek. Ehhez társul talán az is, hogy a mai kor embere már tudni is szeretné, hogy mit iszik és a sok „mű-értő” (jelen esetben a sznob,műmájer, önjelölt bortudós fogyasztót értsd alatta, kedves olvasó) mellett végre olyanok is akadnak szép számmal, akik valóban veszik a fáradtságot, hogy egy-egy termelőtől kérdezzenek és borkóstolók keretében megismerkedjenek az éppen fogyasztott bor „történetével” is.

Talán az ilyen érdeklődő borfogyasztók igényeinek és kíváncsiságának tesz eleget a most már több éves múltra visszatekintő Olaszrizling Október, melynek Budapesten a Corinthia Hotel ad otthont. Ez az esemény jó alkalmat nyújt a borászok számára is a pincészetük és boraik bemutatására. Közel 80 borászat és 15 egyéb kiállító várja erre a prémium boros rendezvényre, tematikus sétáló kóstolóra azokat, akik szeretnének megismerkedni hazánk egyik legjelentősebb fajtájával (hiszen ez a legnagyobb területen termesztett fehér szőlő).

A Koczor Pincészet ebben az évben nem a Corinthia Hotelben, Budapesten, hanem október 22-én Balatonfüreden, saját Vendégfogadójában ünnepli ezt a sokoldalú bort egy különleges bor- és csokoládé-kóstolós vacsorával, melyre hívnak, várnak minden érdeklődőt.

(Az alábbi képre kattintva bővebben is olvashatnak az eseményről.)

Az ínycsiklandó gyöngytyúk-leves és a különleges, tészta-köntösben sült sertés szűz mellett a Trüffel Bár édességei társulnak a Koczor-borokhoz. A nemrégiben szintén Budapesten rendezett SütniCake sütemény- és tortafesztivál egyik előadója, Patakfalvi Andrea mutatja be a csokoládékülönlegességeket, melyekhez Dóra ajánlja a pincészet borait. Igazi évjárati barangoló lesz ez, melyen minden vendég ajándékot is kap a vacsora végén.

Ha már a pincészetről esett szó, kértem Dórát, hogy pár szóban meséljen nekem róla. A szőlők "tövében" épült hagyományos, kis présházaik a családi gazdaságot hat generáción keresztül szolgálták ki, de a termőterületek növekedésével kapacitásuk már nem bizonyult elegendőnek. Ezért 1997 elején egy új pince építését kezdték el Balatonfüred nyugati határában, a Bocsár dűlőben. A beruházás 2005-ben fejeződött be, és ezzel egy minden igényt kielégítő épületegyüttessel gazdagodott a borászat.

A "szakmázás" után azért csak előbújt belőlem néhány személyesebb kérdés is. Amikor azt kérdeztem Dórától, hogy milyen nőként borásznak lenni, ennyi férfi között, elmosolyodott és azt mondta:

"Állom a sarat. Ebbe születettem bele, nem tudom milyen lenne másként; a kemény munka a természetes számomra, mert a szőlő, a bor és a vendéglátás az életem gyerekkorom óta."

Dóra az Országos Borszakértő Bizottság tagja is, de legjobban azt szereti, hogy sok helyre hívják bírálni a tavaszi és kora nyári időszakban. Ez tapasztalatot is ad, meg érdekes, izgalmas feladat is egyben: mindig van 1-2 gyönyörű bor,amivel találkozik és a többi borász-kollégával is jókat tudnak beszélgetni ilyenkor.

Ha épp nem dolgozik, a vadászat, természetjárás, lovaglás és az olvasás jelenti számára a kemény munka után az igazi kikapcsolódást.

Ha a sok szöveg után arra is kíváncsiak vagytok, kedves "Hello Füredesek", hogy a pohárba töltve mit tud az olaszrizling, regisztráljatok az október 22-i különleges vacsoraestre és megtudhatjátok! Én ott leszek, remélem, találkozunk!


362 megtekintés0 hozzászólás