Keresés
  • Németh Anikó

"Gombócartúriában" jártam


Hosszú szünet után újra "bevetésen" volt a Hello Füred és egyből finom kis témát találtam, hiszen a Trüffel Bárban jártam és Patakfalvi Andreával, a kézműves

csokiműhely megálmodójával beszélgettem.

Úgy is kezdhetném a mai bejegyzést, hogy egyszer volt, hol nem volt..., hiszen annyi mesés "véletlennek", csodás fordulatnak köszönheti a Trüffel Bár a létezését, hogy az már szinte mesébe illő!

Andi HR-esként dolgozott hosszú évekig és úgy 10-15 éve sütötte meg az első komolyabb tortáját a lánya születésnapjára. Elegük lett a cukrászdákban kapható sablonos, adalékanyagoktól, E-ktől hemzsegő tortákból. Az elsőt több torta is követte és a hobbiból mára hivatássá nőtte ki magát a sütés és a "csokizás". A barátok unszolására egyre több időt és teret engedett Andi eme szenvedélyének, de a váltás gondolatát sokáig sikerült elhessegetnie, mondván: nincs itt az ideje és nincs is hol üzletet nyitni, mert ugye jó helyet nagyon nehéz találni.

5-6 évvel ezelőtt aztán odáig "fajult" a dolog, hogy Andi jelentkezett egy OKJ-s cukrász képzésre, hogy megtanulhasson mindent az alapoktól kezdve. Igazából ott, azon a képzésen lépett be a csokoládé a képbe és aztán elindult a csokiboltok felderítése, a legjobb források megtalálása és aztán egy "véletlennek" köszönhetően (bár, hozzá kell tennem, hogy szerintem véletlenek nincsenek, hanem az égiek rábólintottak Andi terveire) megmutatta magát az üzlethelyiség is Balatonfüreden az Arany Csillag épületében, ahol mind a mai napig várja vendégeit a Trüffel Bár.

A nagyközönség számára nyitott kis üzlet és kávézó mellett van egy kis műhely is, ahol a dizájner torták készülnek. Itt esküvői vagy külön fotózásra készülő torták születnek Andi és kis csapat keze alatt. Nemrég a Facebookon is láthattak a szemfülesek egy tortát, mely ebből a műhelyből került ki: egy 24 karátos arannyal díszített tortáról van szó, melyet elárvereztek, s az így befolyt pénzből úszásoktatást támogatnak.

(Erről bővebben itt olvashattok: http://gepnarancs.hu/2017/08/egy-millio-forint-gyult-ossze-a-24-karatos-tortabol/ )

Nem ez az egyetlen alkalom, hogy a Trüffel Bár és Andi neve jótákonysági programokkal együtt került említésre. A csokikuckó együttműködik a Playmobillal: jótékonysági ackiók keretében a Trüffel Bár a helyet, a Playmobil az ajándékokat biztosítja. De aki követi a Facebookon a Füred Kapitány, a Trüffel Bár vagy a Mikulás-gyár oldalát, jól tudhatják, hogy Mikulás-gyári gyűjtőhely is a Zsigmond utcai üzlet és bizony lehetett már itt "tüzifa-sütit" is venni, melynek árából két család téli tüzelőjét tudták biztosítani.

Amikor arról kérdeztem, Andit, hogy mire a legbüszkébb abból, amit elért, azt mondta, hogy arra, hogy példát tud mutatni és hogy a "felajánlás-torták" és a jótékonysági programok megtalálják, s talán másokat is arra tud ösztönözni, hogy segítsenek a rászorulóknak vagy álljanak egy-egy nemes ügy mellé. Így született meg például a március 15-i vagy a húsvéti és költészet napi Trüffel program ötlete is, és ezért tart Andi egyre több alkotódálutánt.

No, de kanyarodjunk vissza egy kicsit magához az üzlethez és hadd magyarázzam el, hogy miért is éreztem, hogy "Gombócartúriában" jártam. Elhihetitek, túlzás nélkül mondom, hogy Gombóc Artúr is zavarba jönne a kínálat láttán: van itt díjnyertes, zsűrizett bonbon; szója-, glutén és tejmentes csoki, de megtalálhatók itt a legkülönlegesebb Haitiról, Peruból, Vietnamból és Madagaszkárról származó finomságok is.

Az üzletben rendelhetők torták is, melyek elkészítésénél Andi számára a legfontosabb alapelv, hogy adalékmentesek és valóban ehetőek legyenek (ne mosolyogjatok, sajnos sok olyan "mérget" kapni, amit az ember nem szívesen adna oda a szeretteinek). Ezért aztán, ha teheti, ajka környéki (hisz maga is Ajkán él) kistermelőktől vásárolja meg például a gyümölcsöket is, mert így tudja, hogy mit tesz a megrendelő elé.

Aztán amikor azt hittem, hogy már mindent tudok a csokikról és sütikről, Andi elárulta, hogy rendszeresen tart csoki- és borkóstolót, melyet ő csak a jó csokik világába tett élményutazásnak hív . Egy-egy ilyen programon bemutatja a termőterületeket és hogy a

legjobb, legmaradandóbb élményt adhassa, borász és sommelier is segíti a munkáját.

Apropó profizmus: mivel a jó pap is holtig tanul, Andi most egy újabb képzést nézett ki magának, a Corvinus Egyetem csoki-bor-kávé képzése csiklandozza a fantáziáját. Biztos vagyok benne, hogy minden megszerzett tudását örömmel fogjuk majd az üzletben üdvözölni.

Jó szívvel ajánlom ezt a kis csokikuckót, ami igazi édes bűnbeesést kínál. Ha minőségi, finom cukmisságokra vágytok, mindenképp keressétek fel a Zsigmond utca 1.szám alatt található Trüffel Bárt; nem fogtok csalódni!


191 megtekintés0 hozzászólás