Keresés
  • Németh Anikó

Hello Füred szomszédol (3.rész)


Oh, hogy elszaladt ez a három nap és mennyi mindenről nem meséltem még!?

Klári masszázságyáról teljesen felfrissülve lehet leszállni; valóban olyan érzés, mintha kicserélték volna az embert. Szóval, újult erővel vettem a nyakamba a falut és volt is merre menni, mert Tihanynak ez a „felső” része is sok érdekességet tartogat.

A Völgy utca szomszédságában található a Bujtor István Szabadtéri Színpad (Major utca 65.), ide vitt elsőként az utam, vagyis Kiss Helgához, akit a tihanyi szabadtéri játékokról faggattam. Helga a kezdetek óta dolgozik a teátrumnál, és ha valaki jegyet szeretne rendelni, bizony ő az, aki felveszi a telefont és kedves, csengő hangon válaszol az előadásokkal kapcsolatos kérdésekre. És bizton állíthatom, a hívásokból akad bőven, hiszen a (kezdeti időszakban a Puskás-Básti házaspár, majd később Bujtor István vezette) szabadtéri színpad színvonalas előadásai sokakat csábítanak. Jelenleg Bujtor Judit vezeti a Bujtor István által megálmodott és szeretett színházat, amely ma már a színművész nevét viseli ápolni.

Helga és Marietta (mindkettőjükkel a tihanyi Tourinformban is találkozhatunk) kígyózó sorokkal találja szembe magát az előadások előtt, mert az olyan sikerdarabokra, mint a Férfiagy vagy a korábban sokat játszott Hat hét, hat tánc, no meg persze a koncertekre (minden évben nagy várakozás előzi meg a Csík zenekar és a Budapest Bár koncertjeit) sokan kíváncsiak. Helga ezért aztán jótanácsként meg is jegyezte, hogy érdemes a kezdés előtt időben érkezni, és ha valaki kis pluszra vágyik, csak kispárnát hozzon a székre, mert a büfé egyébként minden finomsággal szolgál. Aki szeretne a Belső-tóval a háttérben, egy csodaszép naplementés színházi élménnyel gazdagodni, kattintson a

http://www.tihanyiszabadterijatekok.hu/- ra, ahol az aktuális műsoron túl még sok érdekességről olvashat!

Ha már a Tourinformot említettem az előbb, jó tudni, hogy Tihanyban a szezonban hosszabb nyitva tartással, sok hasznos prospektussal és ismertetővel várja a faluba látogatókat Máté Marietta, a Tourinform vezetője. Kollégáival igyekeznek mindenben segítőkészen a turisták rendelkezésére állni, legyen szó útbaigazításról vagy jegyárusításról füredi, illetve tihanyi programokra. (Fontos viszont elmondani, hogy a Tourinform szállásközvetítéssel nem foglalkozik!) Az iroda rengeteg tihanyi programot és látnivalót tud ajánlani, vannak, akik kimondottan ezek miatt érkeznek a településre. Ilyenek például az erdei iskola, a Levendula Látogatóközpont vagy a tihanyi TDM által üzemeltetett tájházak is. Ez utóbbiak kézműves foglalkozásoknak is helyet adnak és rendezvényhelyszínként is kiválóak, ha valaki esetleg Tihanyban keres program-, illetve fellépő helyszínt.

Hú, gondolatban jó nagyot ugrottam, elrugaszkodtam az ürge és szürkemarha uralta Belső-tó partjáról és máris az Apátság tövében találtam magam. Mielőtt az 1055-ben alapított apátsági templom háza táján körülnéznénk, szeretnék a meredek lépcsőkön lesétálva, a paprika ház mellett elballagva a Mádl Ferenc térre csalni titeket, ahol az éttermek mögött megbújva ott áll a Németh László Művelődési Ház!

A téren ilyenkor nyáron (és a nagyobb fesztiválok idején más évszakban is) színpad áll és megannyi stílussal és koncertekkel várják a táncos lábú szórakozni vágyókat. A művelődési ház felé veszem az irányt, mert ott van a már korábban emlegetett kábel TV főhadiszállása és ez az intézmény ad otthont a kulturális csoportok mellett a könyvtárnak is. A könyvtárban Horváthné Tóth Ivett fogadott, mikor Tihanyban kirándultam, vele beszélgettem egy jót. Be kell vallanom, hogy régi barátság, ismeretség a miénk és aki szokta nézni a Facebookon a megosztásaimat, gyakran láthatja az Ivett által írt könyvajánlókat. Hajaj, de emellett még mennyi mindennel foglalkozik! No, pont ezekről faggattam kicsit.

13 éve került a tihanyi könyvtárba: a füredi Szívkórházbeli állása, majd a gyes után váltott a mostani munkájára. Elvégezve Szombathelyen a könyvtár szakot, de nem állt meg, azóta is képzi magát és tudását próbálja beépíteni a művelődési ház programjainak minden részébe: a kölcsönzésen túl ezért aztán a könyvtárban gyermekfoglalkozásokat tart, Olvasólámpa néven biblioterápiára épülő csoportot szervezett, melyhez az alapokat és a tudást egy 2015-ös szentendrei képzésen sajátította el. Gyakran érkeznek hozzá látogatóba a tihanyi ovisok és mivel saját bevallása szerint „szeret szervezkedni”, tanfolyamok, kirándulások és színházlátogatások szervezése, valamint író-olvasó találkozók sora (Vujity Tvrtko, Hegyi Barbara és Mosolyka) fűződik a nevéhez.

Épp egy sikeres gyerektáboron van túl, melyet Császár Anikó kolléganőjével már több éve együtt szerveznek és tartanak. A könyvtár még nyáron is a hét hat napján várja azokat, akik kölcsönözni, internetezni, nyomtatni, fénymásolni vagy esetleg csak valamilyen, a falut érintő felvilágosítást szeretnének kapni. Azt hiszem, Ivett igazi motorja ennek a könyvtárnak és közösségnek, szívügye az olvasóvá nevelés és a legnagyobb sikernek azt tartja, hogy az emberek szeretnek a könyvtárba járni.

A kellemes, klímás könyvtár után, irány az Apátság és a Pisky sétány!

Az Apátságról nem tudok elfogulatlanul mesélni; túlzás nélkül az életem részévé vált és meghatározó szerepet tölt be benne. Bár gazdag története miatt az idegenvezető vizsgámon bármi mást szívesen húztam volna tételként/feladatként, mostanra az egyik legkedvesebb „munkám”, hiszen olyan ez, mint egy nyitott történelemkönyv, ami 1055-től napjainkig sok mesélnivalót kínál. A sokszor utcai ruhában velünk szembejövő atyák, a Porta Pacis és a templom kedves, közvetlen dolgozói és a látogatóközpont informatív videója mindenkit közelebb visz I.András és a bencések örökségéhez.

Ha múzeumra, látnivalóra vagy csak a gyönyörű kilátásra szomjazik valaki, ez a központi rész megannyi lehetőséget ad. A visszhang-kőre felállva egyszerűen muszáj kipróbálni, hogy szól-e még a visszhang, a Marcipán Múzeumba vagy a KOGART-ban igenis ér rácsodálkozni, hogy az emberi kész és művészet micsoda csodákra képes.

Fesztiválok idején Tihany annyi turistát lát, hogy jóformán számolni sem bírja az embereket, de ez mind csak egyre növekvő népszerűségének bizonyítéka. A nyári Levendula Fesztivál mellett a Garda – és Pálinka Fesztivál is igen népszerű, de aki csendesebb időszakban látogatna Tihanyba, a decemberi forralt bor főző versenybe vagy a Téli Tihany Teljesítmény Túrába is becsatlakozhat.

Remélem, nemsokára találkozunk Tihanyban (is)!


165 megtekintés0 hozzászólás