Keresés
  • Németh Anikó

Hello Füred szomszédol (2.rész)


Hogy ne érje szó a ház elejét, adok néhány számadatot azok kedvéért, akik esetleg ezt hiányolták az első részből.

Tudtátok, hogy a 77 km hosszú Balaton Közép-Európa legnagyobb tava? Tihanynál a legkeskenyebb, ott 1,5 km; a legnagyobb távolság pedig közel 13 km. Ezek után már érthető, hogy a komp miért is éppen Tihany és Szántód között hozza-viszi az utazókat.

Mostanában már nem csak a komp, hanem a mellette található Piac Placc miatt is sokan látogatnak Tihanynak erre a részére.

Korábban az Akasztó-dombon indult a termelői piacozás (s most újra egyre pezsgőbb élet van a "felső", régi piacon is), de már jó ideje ide várja sok árus a piacozni vágyókat. Van itt minden, de inkább közösségi térré vált a piac büfékkel és gasztro-csábításokkal, az évkörhöz kapcsolódó ünnepi programokkal és vigasságokkal.

No, persze nem is lenne piac a piac árusok és remek portékák nélkül, itt is színes a kínálat, van itt a ruhától, a termelői étkeken át az antik tárgyakig minden. Aki szeretné tudni, hogy épp mivel várják a hétvégén a nagyérdeműt, kukkantson rá a Facebookon a piac oldalára (https://www.facebook.com/piacplacc/?fref=ts)!

Elhagyva a „Placcot” a Club Tihany mellett visz el az út a faluközpont felé. Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy a közvetlenül a vízparton fekvő Club Tihany egy (üdülő)falu a faluban. Munka és szabadidős programok, élmények s emlékek fűznek ehhez a helyhez; hol táboroztatás, hol idegenvezetés, néha pedig egy kis kikapcsolódás miatt léptem át a piros-fehér sorompót. A sportok szerelmesei és a szabadidejüket aktívan eltölteni kívánók itt a Paradicsomban érezhetik magukat. A hotelszobák mellett bungalók is várják a világ elől kicsit elbújni vágyókat, s a családbarát filozófiájú hotel biztosan felejthetetlen élményeket nyújt a család minden tagja számára: van itt gyerekklub animátortokkal, a felnőtteknek gyógy- és wellness központ, beach party és műsoros estek. Nem tehetek róla, de nekem mindezek mellett mindig beugrik Ötvös Csöpi is, aki a füredi vitorlázások mellett, tihanyi teniszezésekkel ütötte el az időt két bűntény felderítése között.

No, de vissza a jelenbe! A szálloda hosszú évek óta kiemelkedő szereplője a magyarországi konferenciaturizmusnak is. Hosszú évekig itt rendezték a kábeltévés konferenciát is, ahol tolmácsként és idegenvezetőként kicsit beláthattam a nagy tévécsatornák kulisszái mögé; például sosem felejtem el, amikor a TV5 Europe régiós igazgatóját „elraboltam”, hogy a Belső-tó partján kicsit kiszellőztethesse a fejét.

Ha már a kábeltévét emlegettem, meg kell jegyeznem, hogy a Füred TV-hez hasonlóan Tihanyban is van TV, amelynek neve egybeforrt Pálfi Erika és Szabó Zsolt nevével. Az eseményrögzítés mellett a képújság szerkesztéséért és a helyi internet-ügyintézésért is ők felelnek. Külön honlapja is van a Tihany TV-nek, melyen további információkat is lehet olvasni (www.tihanytv.eu).

Uccu neki, nem szem elől tévesztve a célt, a faluközpontot, irány fel az Akasztó-dombhoz! No, aki már tekert fel a révtől ezen az útvonalon (korábban több kerékpáros versenynek is otthont adott Tihany), tudja, hogy jól esik egy kis pihenés és frissítő a fárasztó tekerés után. Pont kapóra jön a piactér, a nagy parkoló és a finomságokat áruló termelők standjai. Itt biztosan talál fogára valót mindenki. Tihany egyébként is bővelkedik a jobbnál jobb éttermekben és csárdákban, amelyek nem csak finom ételekkel és különleges borokkal, hanem lélegzetelállító panorámával is várják a vendégeket.

Számomra az igazi felfrissülést azonban más jelenti; képes vagyok érte átgurulni (na jó,néha autóval) Füredről. Ez pedig egy testet-lelket kényeztető csudajó masszázs Klárinál, aki a Levendulaháztól nem messze, a Völgy utcában várja a felfrissülni vágyókat vagy épp a fájós hátúakat.

Azt hiszem, csodára bukkantam a személyében, mert mindig rátapint a fájó pontokra és bizony addig „dolgozik az ügyön”, míg sikerrel nem jár. Már gyerekkora óta nagyon vonzotta az egészségügy és sokszor masszírozta anyukáját, akkor még laikusként, amikor karja vagy válla fájt. Látva, hogy mennyit tud javítani az állapotán, kedvet kapott a profi masszőrködéshez is, s 2006-ban végzett gyógymasszőrként az akkori budapesti BM Kórházban.

Vallja, hogy azon szerencsés emberek közé tartozik, akik szeretik a szakmájukat. S bár szerinte a szerető és támogató család nélkül nem valószínű, hogy itt tartana, ahol most tart, biztos vagyok benne, hogy szorgalma, szaktudása, vidám természete és nyitottsága nagyban hozzájárult sikereihez.

Több tanfolyamot is elvégzett, folyamatosan képzi magát, így aztán aki talpreflexológust, nyirokmasszázs specialistát vagy kismama masszőrt keres, nála jó helyen jár. Ez utóbbit mi sem támasztja alá jobban, minthogy nemrégiben szülésznőként végzett, így aztán tudja, hogy egy kismamának mire van szüksége.

Ha valaki kíváncsi rá, hogy a Dorn-terápia vagy a Breuss- vagy esetleg a lávaköves masszázs milyen Klárinál, keresse őt bátran vagy kövesse a Facebookon (https://www.facebook.com/kimmer.klara?fref=ts)!

No, mára ennyi csámborgás talán elég is lesz; holnap a testi felfrissülés után egy kis szellemi és lelki manna után nézek Tihanyban.


192 megtekintés0 hozzászólás