Keresés
  • Németh Anikó

Hello Füred szomszédol (1.rész)


Rendhagyó bejegyzés lesz ez a mai, mert nem egyke, hanem van két testvére is, amelyek holnap, illetve holnapután érkeznek. De ne rohanjunk ennyire előre! Tessék először elfogyasztani az első fogást!

Amikor a Hello Füred témáit keresem, mindig a magam kis élete adja az első szempontot, aztán ha valami érdekességgel találkozom, az adja a másodikat. Nos, most sem volt ez másként. Ha már ilyen jó kis szomszédsággal bír Füred, gondoltam, átruccanok Tihanyba is. A közeli fekvésen túl, a sok-sok benne rejlő kincs és tartalom is vonz Tihanyban, ami idegenvezetéseim és kiruccanásaim egyik fontos helyszíne.

Képzeletben járjátok körbe velem a félszigetet, ami (mint azt a "három részes megoldás" is bizonyítja) bőven ad témát egy magam fajta kíváncsi bloggernek.

S hogy miről olvashat, aki velem tart? Az Apátság kihagyhatatlan, de azon túl "kalandozunk", benézünk a könyvtárba, meglessük a szabadtéri színpadot és még fesztiválozunk is. De mindent nem árulok el az elején; tartsatok velem!

Induljunk hát el a Gödrös felől, hiszen ez a rész a félsziget egyik "kapuja". A gimis nyaraim mind erről a helyről szóltak, mert a gödrösi strandon dolgoztam diákként. Itt néztem a napfogyatkozást, itt árultam tucat számra a zsebpecákat és itt csapoltam sört is a strandolóknak. Akkor még csak a kölcsönző és a büfék sorakoztak a parton, de 2010 óta már egy kalandpark is várja az ide látogatókat. Sárközi Gergő mesélt nekem és mutatta be a szigorú TÜV minősítéssel is rendelkező kalandparkot.

Bár az ötlet már 2008-ban megszületett, a hely kiválasztása, a Nemzeti Parkkal és a tihanyi önkormányzattal folytatott egyeztetések, majd az ultrahangos favizsgálat és a terep megtisztítása után végül 2010 nyarán nyitott meg a kalandpark. A jelenleg Horváth Csaba és Sárközi Gergő nevével fémjelzett hely 2-3 hónap alatt készült el és bizony alapos "nagytakarítás" után indult csak meg a pályák kiépítése. Mivel a gyerek pálya állomásait kivéve élő fákra épültek az elemek, minden évben szigorú ellenőrzés és ultrahangos vizsgálat zajlik itt, hogy ne csak a vendégek érezzék jól magukat, hanem a természet se szenvedjen kárt.

Márciustól várják a vendégeket, és ha tikkasztó is a hőség, itt mindig akad a fák dús lombja alatt árnyék. Ha valaki megszomjazna, vagy egy frissítőre vágyik, itt azt is tud venni a kalandozás szünetében, vagy a pályák teljesítése után kényelmesen leülve. Gergő elmondta, hogy nagyon népszerű a hely az osztálykirándulók körében és hogy sok megkeresést kapnak egyesületektől, szervezetektől is. Lehetőségeikhez mérten ők is támogatják a helyi iskolásokat, a focicsapatot és évente két nagyobb programot is támogatnak, melyeket szívügyüknek tekintenek. Elsősorban a LÁSS Egyesületet (lassegyesulet.hu) és onkológiai betegeket segítő egyesület(ek) munkáját támogatják, vagyis tagjaik mindennapjait próbálják a maguk eszközeivel színesebbé tenni.

Megtudtam, hogy a jövőre nézve több tervük is van és hogy szeretnék még tovább fejleszteni a kalandparkot. Ha valaki szeretne még többet megtudni róluk, kövesse őket a Facebookon (https://www.facebook.com/kalandszigettihany/), vagy látogasson el Tihanyba! Higgyétek el, valóban nagy kaland!

Gödröst elhagyva a következő megálló a hajóállomás, mert Tihanyt nem csak kerékpáron, busszal vagy autóval, hanem vízi úton is meg lehet közelíteni. A szépen felújított hajóállomás a Napsugár stranddal és a Móló Büfével ideális megálló a bringásoknak is; egy lángosozás vagy kis pihenő után aztán innen lehet továbbindulni a felfedezőúton.

A hajóállomástól nem messze található a Magyar Tudományos Akadémia Balatoni Limnológiai Intézete, ahol több kutatócsoport is dolgozik az ökológiai tudás bővítésén az élővilág és a fenntartható jövő szolgálatában, ahogy azt az intézet mottója is mondja.

Az intézet minden nyáron nyílt nappal, érdekes előadásokkal és bemutatókkal várja a családokat. Érdemes figyelni a honlapjukat a pontos dátumért és részletes programért.

A Limnológiai Intézetet elhagyva a rév irányába vagy a szerpentinen felfelé is eljuthatunk a központba. Én az előbbit választottam, mert nem csak a Bujtor-filmek által is híressé vált Club Tihany, meg a rév, hanem az ezek szomszédságában található Piac Placc is megér egy misét.

No, de nem szaladok ennyire előre, majd holnap folyt.köv., addig is csobbanjatok egyet valamelyik tihanyi strandon vagy akár találkozzunk este a Csík zenekar koncertjén a félsziget Bujtor Istvánról elnevezett szabadtéri színházában!


121 megtekintés0 hozzászólás