Keresés
  • Németh Anikó

Véletlenek nincsenek!


Hiszem, hogy véletlenek nincsenek. ...és egyszer csak egyik nap jött egy üzenet a Hello Füred Facebook oldalára. Az üzenet Nádai Adrienntől érkezett és szeretettel invitált a Balaton Pilates stúdióba. Ez a hét és főleg a kedd, amikorra a találkozót megbeszéltük, amúgy is különleges nap volt számomra, mert aznap volt a születésnapom, de magam sem gondoltam, hogy ennyi kellemes meglepetésben lesz részem. A Pilates életem egy meghatározó időszakában már „beköszönt” hozzám, talán most jött el az ideje, hogy visszatérjen a mindennapjaimba.

Egy korábbi blog-bejegyzés kapcsán már jártam az Arany Csillagnál. Nos, visszatértem a tett helyszínére, mert Adri balatonfüredi stúdiója az Arany Csillag épületében, a Zsigmond utcában található, a Trüffel Bár és a TimEx Optika szomszédságában.

De mielőtt elmesélném és megmutatnám, hogy mi is várt rám a kedden, hadd meséljek egy kicsit a Pilates-ről!

A Pilates torna egy több mint száz éve létező testformáló módszer, amely hazánkban sokáig nem volt ismert. A mozgástechnikát Joseph Hubertus Pilates fejlesztette ki és Controll-nak nevezte el, azonban mindenki csak Pilates tornaként emlegette, így ezen a néven terjedt el később. A torna lényege, hogy a gyakorlatok segítségével megnő az izmok és az ízületek állóképessége, csökken a sérülékenységük, illetve egy esetleges sérülésnél gyorsabb a regenerálódásuk.

Adri maga is egy felkar/vállsérülés után talált rá a Pilates-re és a „rehabból” szerelem lett. Az edzéseken és a gyógyuláson túl annyi mindent adott számára ez a mozgásforma és filozófia, hogy elvégezte az oktatóképzést a Pilates magyarországi elindítóinál és most már ő segít másoknak „helyes irányba mozdulni”. A füredi stúdióban talaj- és gépesített Pilates-re is van lehetőség. A speciális Pilates gép lehetővé teszi a nyújtó-erősítő gyakorlatokat, melyek szálkásítják az izomzatot. Így a zsírpárnák leépülése mellett, formás-szálkás lehet az izomzat (ami szerintem sokkal nőiesebb, mint a tömeges-felfújt izomzat).

Miközben mesélt az üzletről, magáról és a terveiről, csak néztem, hogy valami olyan nyugalom és kiegyensúlyozottság áradt belőle, amire szerintem minden nő vágyik. Amikor érzed, hogy amit valaki gondol, mond és tesz, teljesen összhangban van. Ettől lesz számomra valaki hiteles. Arról nem is beszélve, hogy látva őt, élő bizonyíték számomra a torna hatékonyságát illetően (bár, azt mondja Adri, hogy szerencsés géneket örökölt).

Persze nem csak beszélgettünk, hanem én is a „kínzópadra” kerültem. Vagyis csak én éreztem annak, mert a rendszeres edzés és bringázás ellenére bizony előkerültek a gyenge pontjaim. Nagyon jól esett, hogy a „durr bele” edzés helyett először testtartás-ellenőrzéssel, kis elmélettel és állapotfelméréssel kezdtünk. Az 50-55-perces óra alatt ízelítőt kaptam a bemelegítésből, láb-és kargyakorlatokból, no meg persze megtudtam, hogy a has- és mélyizmok milyen mélyen is vannak valójában (hahaha).

Adri arról is mesélt, hogy a nőknél gyakori a medence előre billenése, ami a hasizmok és a farizmok gyengüléséhez köthető. A hasizmok elgyengülése miatt a belek előre nyomják a pocakot, a gyenge farizmok miatt fenekünk lelapul. Nagyon sok nő kétségbeesve küzd ez ellen. A speciális pilates gépek bekapcsolják ezeket a nehezen elérhető izmokat, így igen hatékonyak.

A pilates már heti egy alkalommal is eredményes, de mint mindenben, itt is a rendszerességben van a kulcs. (Akár ajándékba is adható a torna, hiszen „egy alkalmas próba” és több alkalmas bérlet is vásárolható.)

A torna filozófiája nagyon tetszik: a tudatos mozgás koncentrációt és figyelmet igényel, a lényeg a mozdulatok minősége és nem pusztán a mennyisége. A koncentráció és légzés kombinációja eltereli figyelmünket a mindennapi stresszről is.

Ehhez a gondolathoz és Adri stílusához teljesen passzol a letisztult üzlethelyiség is, ahol igazán a lényegre tud koncentrálni, aki órára érkezik. Itt garantált, hogy nem tud „elsummantani” az ember semmit sem, hiszen a személyi edzés alatt Adri árgus szemekkel figyeli a vendég minden egyes mozdulatát.

És hogy hogyan fér meg egymás mellett az edzés és a csoki? A torna után, miután lenyújtottunk, a lazulást a szomszédos Trüffel Bárban folytattuk, ahová nemsokára visszatérek, mert egy finom kávé és bonbon mellett bizony világmegváltó gondolatok és sok érdekesség került elő.

Ha sikerült felkeltenem az érdeklődéseteket, a Facebookon (https://www.facebook.com/balatonpilates/?fref=ts) tudtok még olvasni a Balaton Pilates-ről és be tudtok jelentkezni órára is.


501 megtekintés0 hozzászólás