Keresés
  • Németh Anikó

Hello Füred Kirándul (Veszprém másképp)


Ha már itt a nyár és a szabadságok, utazások időszaka, én is kiruccantam kicsit.

Szombaton reggel 9 körül kezdtünk gyülekezni a Laczkó-forrásnál; egyre több bringás jelent meg a Facebookon meghírdetett, Raffai Csilla nevével fémjelzett (Katt a Facebookon a Veszprém másképp oldalra több infóért!) Malomsorsok a Séd völgyében elnevezésű túrán.

Nagyon kegyes volt hozzánk az időjárás, hiszen az esős, szomorkás napok után, mosolygós napsütéssel ajándékozott meg minket. A piarista tanár, Lackó Dezső nevét viselő forrástól indult a hajdani 15+1 malom útját végigjáró bringás túra, melyen Csilla kalauzolt el minket a jelenleg is látható 8 malom között. Túlzás nélkül mondhatom, hogy majdnem leesett az állam Csilla felkészültségét és alaposságát látva, annál is inkább, mivel idegenvezetőként magam is tudom, hogy egy-egy ilyen túra és idegenvezetés mögött mennyi munka van!

Az első állomásnál a gyerekek a forrást próbálták megszelídíteni és második megállónkhoz már mint egy nagy család érkeztünk. A színes történetekhez képes segédletekkel készült Csilla, aki szabadidejében maga is kirándul és minél több malmot és malommúzeumot keres fel. Még ma is élő öreg molnárokat és mestereket felkeresve bővíti ismereteit és rendezgeti a „malmos dokumentumokat”. Az Unger-malomnál még a háziak cicája is érdeklődve ült közénk, majd az egyik kis túrázó ölébe és úgy hallgatta Csillát.

Míg végigjártuk a 8 malom útvonalát, megtudhattuk, hogy valójában mit is csinál, aki felönt a garatra és hogy milyen is volt a régi vidámpark a mostani Kolostorok és kertek helyén. Csilla meglepetésként a Fricskában egy frissítő limonádéval kedveskedett nekünk, s amíg mi az árnyékban hűsöltünk kicsit, mesélt a Fricska melletti malomról és annak múzeummá való alakításáról, illetve a saját terveiről is.

Minden szavából sugárzott, hogy szívügyének tekinti a város és a malmok sorsát és hogy szeretné, ha Veszprém valóban másképp, élhetőbb, szerethetőbb városként kerülne be és maradna meg az ide látogatók emlékezetében. Őszinte leszek, eddig magam is úgy gondoltam, hogy a váron kívül kevés "látnivaló" van, de egyre inkább nyílt és nyílik ki a város előttem is.

Csilla a közeljövőben ezzel és más, hasonlóan érdekes témájú túrákkal várja a gyalogosan vagy kerékpárral érkező vendégeket. Ha tehát nem csak az állatkertre, a várra és a fesztiválokra lenne valaki kíváncsi, bátran keresse Csillát, mert titkos helyek vagy zsidó emlékek útján haladva garantáltan sok érdekességgel tud szolgálni!

A program után a gyomrom jelezte a pontos időt, így a sétálóutca felé vettük az irányt túra-társammal és a Johnny's-ban (Johnny's Bistro Veszprém) egy ínycsiklandó ebéddel zártuk a délelőttöt.

Persze sokkal több mindent lehet(ne) még Veszprémből megmutatni, de egy délelőttbe ennyi élmény fért bele. Remélem, ti is kedvet kaptatok és felkerekedtek, hogy felderítsétek a megyeszékhely látnivalóit és érdekességeit!

Folyt.köv.,ígérem!


259 megtekintés0 hozzászólás