Keresés
  • Németh Anikó

Szezám, tárulj!


Ezen a héten egy nemrég megnyílt helyen jártam és remélem, a mai blog elolvasása után ti is ellátogattok a Szezám Sushi Bistroba!

Amikor először hallottam Balázs Péter és Kiss Beáta (akik a sushit jegyzik) tervéről, hogy sushizót nyitnak, alig vártam, hogy blogolhassak róluk és nektek is bemutathassam őket!

Be kell vallanom, hogy régóta ismerem mindkettőjüket, ezért aztán külön öröm, hogy blog-célponttá váltak! Bea az általános iskolában volt osztálytársam és azóta sem tűntünk el egymás szeme elől, Peti pedig sok-sok évig volt szomszédom, egy házban nőttünk fel.

Mielőtt a lovak közé csapnék, egy kis gyorstalpaló japán kurzus (főleg azoknak, akik tervezik, hogy megkóstolják a japán ínyencségeket).

sushi: Főtt, ecetes rizs, amit leggyakrabban hallal vagy más tengeri eredetű élelmiszerrel

együtt tálalnak. A hiedelmekkel ellentétben nem nyers halat jelent maga a szó.

nigiri: A nigiri egy kézzel formázott, rizsből készült ovális gombóc. Erre rakják rá a

halcsíkot, zöldséget vagy bármilyen más tengeri herkentyűt. Egyes feltéteket

noricsíkokkal rögzítenek a rizshez.

gunkan: Kis hajót jelent; ovális, kézzel formált rizsgombóc, amit noricsíkkal kötnek át,

mert belsejében lágy vagy apróra vágott töltelék található.

maki: A sushi száraz, préselt algalapokba (nori) tekert változata a maki.

nori: A makimonóhoz használt fekete tengeri moszat neve nori.

Kedden este a part felé vettem az irányt titkos tettestársammal és útközben azon gondolkodtam, hogy vajon nekem is jut-e majd maki falat, mert bizony a nyers hallal hadilábon állok. Kellemesen csalódtam, mikor megérkeztem, mert nem csak az általam sushiként ismert nyers halas étel várt az étlapon, hanem csirkés, vega, sőt, desszert sushi is, amitől aztán tényleg leesett az állam.

Az első örömön túl aztán elkezdtem az étlap után magát a helyet is felderíteni. Nagyon tetszik a letisztult stílus, az apró részletek és az, hogy színben, hangulatban minden "egyben van". Megtudtam, hogy igazából egy véletlennek köszönhetik Petiék, hogy a Szezám a Horváth-házzal szemben várja a vendégeket, mert nem volt szabad az üzlethelyiség, amikor megálmodták a bisztrót. Innen is látszik, hogy a szerencse is melléjük szegődött.

Egy kókuszos levessel indítottam és amíg a csirkés makim készült, csak lestem, hogy Peti hogyan is készíti ezeket a műalkotásnak is beillő fogásokat. Minden mozdulatából látszott, hogy "nem ma kezdte" és valóban, Pesten és külföldön is több sushis helyen is jól ismerik:

Moszkvában "tanulmányúton" járt, Lengyelországban pedig egy ottani sushizó megnyitásánál segédkezett.

Valószínűleg a vérében van a dolog, hiszen korábban is sok "gasztro" dologgal foglalkozott. Akik ismerték nagypapáját, a Hunyadi utcai "Balázs cukrászt" (akinek isteni szaloncukrait apukám és én is a mai napig emlegetjük), biztosan a génekben látják a magyarázatot.

Nos, amíg hihetetlen precizitással töltötte, tekerte, formázta és vágta B.P. (ahogy sokan ismerik) a makikat, megtudtam, hogy sok alapanyag a Halkertől érkezik, másokat az Ázsia Bt.-től lehet beszerezni, s vannak olyan kiegészítők is, amik az interneten keresztül elérhetőek.

Az ételek mellett különleges italokkal, például az Asahi nevű sörrel is megismerkedhetnek a vendégek a fiatal pár klassz kis japán kuckójában. Bea nagyon türelmesen és részletesen mesélt minden fogásról és étlapon szereplő finomságról. Le a kalappal, én az ételeket még kép alapján is nehezen, csak név alapján pedig egyáltalán nem ismerném fel, de ő úgy sorolta a menüt, mintha egy haikut (japán versforma) szavalt volna.

A helyben fogyasztható ételek mellett elvitelre is készítenek fogásokat, erről és más, az üzlettel kapcsolatos hasznos információkról is a Facebook oldalukon olvashattok.

S közben elkészült a lakomám is: nagggggggggggyon finom volt! Csak azért nem nyaltam meg mind a tíz ujjamat utána, mert evőpálcikával ettem (aminek használatát egyébként a közhiedelemmel ellentétben gyorsan meg lehet tanulni). Egészen biztosan vissza fogok még térni, s jó szívvel ajánlom a Szezám Sushi Bistrot nektek is!!!


342 megtekintés0 hozzászólás