Keresés
  • Németh Anikó

Szolgálunk és védünk


Betartom a múltkori ígéretemet és a mai blog-bejegyzésben egy kicsit a rendőrséggel, pontosabban annak egy különleges „csapatával” foglalkozom. Igyekszem nem „Kékfényes” stílusban írni, de ugye a titulusok, meg a szakzsargon…

A nyári szezonban a balatonfüredi Szent Benedek Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium rendészeti fakultásának tanulói részt vesznek a bűnmegelőzésben és a Kisfaludy Strand parkolójában „járőröznek”. Őket szeretném bemutatni!

Amikor ma délután megérkeztem a kis csapat „bázisára”, épp a diákok csoportokba osztása történt. Miután mindenki elindult a maga területét bejárni, Szekeres Kornél címzetes rendőr őrnaggyal és Ender Patrícia végzős diákkal beszélgettem.

Szekeres Kornél neve sokaknak ismerősen csenghet, hiszen iskolai bűnmegelőzési tanácsadóként és az OVIZSARU program füredi arcaként sokan ismerik. Ő és Ferencz Gábor címzetes rendőr főtörzszászlós, körzeti megbízott és iskolarendőr koordinálják azt a programot, amelynek keretében a rendészeti fakultás tanulói kötelező nyári gyakorlatukat töltik.

A diákok főleg bűnmegelőzési feladatot látnak el, de sok turista kér tőlük segítséget különféle ügyekben. Szórólapokkal és színes ismertetőanyagokkal is igyekeznek felhívni a strandra érkezők figyelmét az áldozattá válásra, illetve különböző más veszélyekre. A prevenciós munkába bevont fiatalok, az eddigi adatok alapján, nem akármilyen eredménnyel dolgoznak.

Júliustól augusztus 20-ig 12-től a strandok hivatalos nyitva tartásáig, vagyis este hétig tart a szolgálati idejük. Eligazítással indul a munka és aztán a diákok árgus szemmel figyelik a parkolóban történő eseményeket. „Csak” figyelnek és ha a vendégek hozzájuk fordulnak, akkor tanácsot adnak, de nem avatkoznak be; ha bűncselekményre utaló nyomot látnak, akkor értesítik az ügyeletet vagy a helyszínen a felügyeletükkel és koordinációjukkal megbízott személyt.

A strandra érkezők sok esetben lehúzva felejtik a kocsik ablakát, esetleg nem kapcsolják le a világítást, de olyan is előfordul, hogy nyitva marad az autó. Ilyenkor a diákok szólnak a kocsi tulajdonosának vagy a hangosbemondón keresztül, a rendszám bemondásával próbálják elérni a feledékeny autósokat. Szomorúan hallottam, hogy csak kevesen köszönik meg a fiatalok munkáját, pedig sokan lehetnek hálásak nekik, hiszen kellemetlen meglepetésektől kímélik meg őket.

Az őrnagy mosolyogva fordult Patrícia felé a beszélgetés közben és elmondta, hogy jó látni, hogy a sok évvel ezelőtt elkezdett OVIZSARU és iskolarendőr program beérett, hiszen Patríciát, aki kiskora óta rendőr szeretne lenni, szintén ezeknek a projekteknek a keretében ismerte meg. Kisgyerekként először az izgalmas, helyszínelős és akciódús sorozatok iránt érdeklődött csak, de mostanra olyan komollyá érett az elhatározás, hogy a NAV-nál képzeli el a jövőjét. A korát meghazudtoló komolyságú leányzó egyébként a Körmendi Rendészeti Szakgimnáziumba készül, és úgy érzi, hasznos is a terepen töltött gyakorlati idő amellett, hogy ez a sikeres, teljesített tanév és a bizonyítvány egyik feltétele.

Őszinte leszek, megnyugodtam és jóleső érzéssel töltött el, hogy tudom, hogy nemcsak a fürediek, hanem a városba látogató turisták is biztonságban érezhetik magukat és az értékeiket és remélem, sokan támogatják majd ezt a projektet. Ha mással nem is, legalább azzal, hogy megköszönik a programban részt vevőknek az időt, energiát és a figyelmet, amellyel értünk tesznek. Abban meg már csak titkon bízom, hogy egy-egy helyi vállalkozás majd a forró nyári napokon ezeknek a gyerekeknek esetleg egy finom limonádéval vagy egy jégkrémmel kedveskedik!

A beszélgetés után még készült néhány kép, majd a parti Party Csárda felé vettem az irányt, ahol megittam egy kávét és közben azon gondolkodtam, hogy ha lehetőségem nyílik rá, meg fogok lesni egy OVIZSARU foglalkozást. Remélem, nemsokára arról is írhatok majd!


92 megtekintés0 hozzászólás