Keresés
  • Németh Anikó

Ezt nem csípem!


Déja vu-m van! Sőt, nemcsak, hogy láttam, hanem teljesen át is életem már ezt!

Hogy mit is pontosan? Ezt a nagyfokú vérszívást. "Szívás"...

Amikor kicsi voltam, minden nyáron egy vagy két hetet Gyulán töltöttem a nagyszüleimmel. Az akkori Városgazdálkodási Vállalat ajándékozott meg minket mindig ezzel a lehetőséggel. Emlékszem Eszter nénire, aki Gyulán a szállást vezette; rövid őszes haja volt és mindent megtett, hogy jól érezzük magunkat a fürdőjéről is híres városban.

Nem mondom, hogy egy szempillantás alatt ott voltunk, de a lyukacsos alumínium ennivalós dobozban volt rántott húsos szendvics az útra, amit persze már Arácsnál elkezdtünk enni a vonaton, mintha addig éheztünk volna. Pesten átszállás (hú, mekkora kaland volt a mozgólépcsőzés és metrózás a Déliből a Nyugatiba gyerekként), aztán zötyögés tovább.

Mindig nagyon vártam, hogy a Százéves Cukrászdába menjünk vagy, hogy a gyulai fürdő katicás (gyerek) medencéjébe belecsobbanjak. Egy dolgot utáltam nagyon: a szállás mellett az utcán, a járda mellett futott végig egy árok, amiben víz volt. No, azt büdösnek is éreztem, meg meg is voltam róla győződve, hogy a megye összes szúnyogja ott bujkál arra várva, hogy besötétedjen és lecsaphasson ránk. Este a papám elszánt szúnyog-kommandóssá változott és a kispárnával próbálta a plafonra lapítani a „dögöket”. Amikor sikerült, nyugodt éjszakánk volt, amikor nem, másnap megelevenedett Pöttyös Panni meséje, mert persze, a fene vigye el, engem mindig megtaláltak

Hogy ez most miről jutott eszembe? Arról a néhány idei nyári estéről, amikor bizony menekülőre kellett fognom és egy jóízű vacsorát sem tudtam elkölteni a szabadban; meg azokról az éjszakákról, amiken jobbnak láttam csukva hagyni az ablakot, mert nem akartam annyi év után újra Pöttyös Panniként ébredni.

Ugyan valamelyik nap azt hittem, egy akciófilm forgatásán vagyok, mert a házak és fák fölött nem sokkal húztak el a permetező repülők, de azért a forgatásra gyanakodtam, mert az „írtó jó” mutatvány hatásait a mai napig sem érzem.

Igyekszem a nosztalgiával kellemessé változtatni a dolgot, de könyörgöm, valaki tegyen valamit, mert azért a nosztalgia sem bír el mindent!

Az erő és a szúnyogriasztó legyen Veletek!


148 megtekintés0 hozzászólás