Keresés
  • Németh Anikó

"Amikor én még kislány voltam"


Hosszú nap állt mögöttem hétfőn és a fülemben csengett a mondat, amit gyerekként annyiszor mondtam: „Úgy szeretnék már felnőtt lenni!” …meg az is, amit a szüleim és minden körülöttem lévő felnőtt erre mondani szokott: „Addig örülj, míg gyerek vagy!” No, a nap végén, meg mióta (koromat tekintve) felnőtt lettem, már értem, hogy mire gondoltak! A hétfői „felismerés” után az jutott eszembe, hogy mi lenne, ha csak egy napra is, de újra ovis lehetnék?! Szinte nincs olyan nap, hogy ne mennék el a régi ovim mellett és ne jutna eszembe, hogy mennyi minden történt velem az alatt a pár év alatt, míg oda jártam. Gondolatot tett követett és besétáltam a „VASÚTI OVIBA”, ahogy mindenki emlegetni szokta régen és most is.

A kapun belépve az első, amit megláttam, a „kisház” volt, ami annak idején a „mi csoportunké” volt, ugyanis annyi gyerek volt, hogy a nagy épületben el sem fértünk. Jaj, rögtön beugrott, amikor naposként terítettem és „stoppoltam” a csillagos poharat az asztaltársaimnak. Akkor az Istenért nem akart menni az ebéd utáni alvás, hiába mesélt nekünk Rózsika néni, Marika néni vagy Ica dadus, most meg mit nem adnék egy kis délutáni sziesztáért!?

Ahogy mentem a főépület felé, szemügyre vettem a játékokat. Már nem az a régi szocreál mászóka áll az udvar közepén, aminek nekihúztak szánkóval a fiúk (…kisebb agyrázkódás, irány Veszprémbe, a kórházba…minden hétre tartogattam meglepetést az óvónéniknek, meg a szüleimnek is) és már nincs meg a kopott mókuskerék sem. Amúgy sem hiszem, hogy ezek az EU-s biztonsági rostán átmennének. Istenem, mi akkor úgy éltünk, veszélyesen. (Rock’n’Roll) Viszont azok helyett most szép, színes, modern játékok sora áll az udvaron. Épp füvesítés miatt le van kerítve a hinta, pedig kedvem lett volna felpattanni rá!

A legnagyobb szívfájdalmam, hogy az ovi „tornyos” része már nincs meg. Most egy társasház van a helyén. Istenem, mennyit bujkáltunk annak az épületnek az udvarán és mindig azt hittem, ha abba a szárnyba mentünk, hogy a boszorkány szobájába megyünk. Azóta sok minden más is megváltozott; az épületbe belépve például rögtön feltűnt, hogy összementek a bútorok és szűkült a tér is. De komolyra fordítva a szót: vidám, „mesés” falak fogadtak, amiket a dolgozók összefogással, együtt festettek meg délutánonként. Nem ez az egyetlen, amiben összefog az ovi vidám kis összetartó kollektívája; meseelőadásokat szerveznek az óvoda dolgozóinak előadásában a 3 csoport (Süni, Maci és Mézengúz) lelkes közönségének.

Régen is sokfelé sétáltunk a városban, amikor a „dolgozóban” voltunk és emlékszem, hogy számtalan programon vettünk részt ovisként, de amiről most mesélt nekem Marica óvónéni az szinte hihetetlen!

A Mesevilág (Tag)óvoda – mert most ez a hivatalos neve- madárbarát ovi és rendszeresen tartanak foglalkozásokat szakemberek bevonásával. Részt vesznek az Ovizsaru programban is, épp nemrég ismerkedhettek meg a gyerekek a „nyugalmazott rendőrkutya” utódjával. Ha épp nem a tűzoltóságon vagy a mentősöknél vesznek részt bemutatón, gyakran találkozom a „mesevilágosokkal” Füred utcáin, mert sokat sétálnak, kirándulnak, ismerkednek a helyi nevezetességekkel. Ennek részeként gyakran ellátogatnak a Vaszary Villába is, ahol vagy színházi előadás vagy múzeumpedagógiai foglalkozás miatt nyílik tágra sok-sok csodálkozó szempár. Persze a sportosabb lurkóknak is a kedvére tesznek, például a Balaton Szabadidőközpontban működő Ovifoci sokak kedvence. A már hagyománynak számító tematikus napok keretében (Liba hét, Tökparádé, Adventi vásár) délutáni programokat szerveznek a szülők részvételével.

Ami nekem a legjobban tetszett, hogy nemcsak az óvodán belül, hanem azon kívül is szerveznek „kiállításokat” az ovisok munkáiból; most például a Morzsa Bisztró falait díszítik mesevilágos gyerekrajzok.

A csuda vigye el, tényleg jó lenne újra ovisnak lenni! Úgyis nemsokára beiratás, elmegyek, hátha nem tűnik fel az a pár plusz év és felvesznek…


278 megtekintés0 hozzászólás