Keresés
  • Németh Anikó

Vigyázat, hosszú!


Amikor a múltkori Segway-es bejegyzés miatt leslattyogtam az Anna Grand Hotelhez, rácsodálkoztam az épületre, ami annyi Kodály Emlékhangverseny helyszíne volt és ahová oly sokszor mentem szerepelni az iskolai kórussal. Kicsit visszarepültem újra a ’80-as, ’90-es évekbe és elkezdtek cikázni a gondolataim. Eszembe jutottak a városi és iskolai ünnepélyek és versenyek, s egy, ami számomra mindig is kiemelkedett a többi közül: a Füred-köszöntő vers- és prózamondó verseny. Aki hallott már róla, tudja, hogy ennek mindig a (most már új nevén) Lipták Gábor Városi Könyvtár a helyszíne. Nos, uzsgyi, fel a Kossuth utcába; ugorjunk egyet térben és időben a Blaha utcához képest!

Biztosan sokan vannak még rajtam kívül, akik ezt a városrészt „a faluként” emlegetik. Valahogy mindig is megvolt a városban a „fent és lent” ellentéte és, bár sokan csak a reformkori városrészt favorizálják, azért bőven van itt is látnivaló!

Kisgyerekként, amikor még nemhogy okos, de „buta” telefon sem nagyon volt, a heti programjaim közé tartozott a hittan, amit Petrőcz Laci bácsi és Marika néni tartottak a Fehér templom melletti gyülekezeti teremben, vagy éppen a könyvtárazás. A könyvtár a középiskoláig nekem két dolgot jelentett: elbújást a könyvespolcok között és valamiféle kalandozást nagy költők, írók társaságában, meg a már korábban említett Füred-köszöntőt. Jó ég, milyen izgalmak voltak és mekkora „csaták” az iskolák között az első helyekért! Nem tudok elég hálás lenni az én tanítónénimnek, Hargitai Zsoltné Évának, aki megszeretette velem az irodalmat és aztán Turi Erzsi néninek, pótanyukámnak, akivel estékbe nyúlóan gyakoroltunk egy-egy versenyre.

Gyerekkoromban csak elfutottam az épületek mellett, nem olyan szemmel néztem őket, mint most. Ma viszont jól megnéztem (és fotóztam) mindent, mert ha minden igaz, mostani formájában már nem sokáig láthatjuk a Kossuth utcát.

Aztán ahogy teltek az évek és én kinőttem a szavalóversenyes korcsoportokat, már másért jártam fel a „faluba”. Az isteni zöldség-gyümölcsös, vagy a régi Maraton cipőbolt csábított fel. Hullottak is a könnyek, mikor bezárt! Még az a szerencse, hogy azóta találtam egy másik jó kis „lelőhelyet” (de erről majd egy következő bejegyzésben bővebben is mesélek)!

Mostanában megint másért járok a Fehér templom utcájába…

Borsche Annamária neve és a kozmetikája akkor íródott be a telefonom mellett az életembe is, amikor Vörös Ákost megkértem, hogy készítsen rólam pár fotót. Nos, mivel tudom, hogy hozott anyagból dolgozik, igyekeztem egy jó sminkkel javítani az összhatást. Jól esett a sminkelés közben beszélgetni és később tanulni is visszatértem Annamarihoz. Talán a belőle áradó nyugalom, de a profi kezelések biztosan hozzájárultak ahhoz, hogy a Szép Leszel Beauty nagy kedvencemmé vált.

Innen már nem sokat kell a Vörös templom irányába sétálni, hogy az ember ráleljen egy újabb csodára, Kelemen Livi Biotitok Gyógytékájára. Az évek alatt eladó-vásárló kapcsolatból barátsággá alakult a miénk és aki betér Hozzá, tudja, aki ismeri megerősítheti, hogy ebben az üzletben nem csak a Livi által összeállított gyógyteákat és mindenféle „bioboltos” portékát lehet kapni, hanem garantált a segítőkészség, mindenkinek jut egy jó szó és sikeres kezelések sora bizonyítja, hogy a Biotitoknak van létjogosultsága!

Uraim, elnézést kérek, de a Euronics és a mobilszolgáltatók üzletei helyett a női vonalon maradok!

A Biotitoktól pár lépésre található egy üzlet, ami szerintem nem csak az én szívemnek olyan kedves. Sokan követték Erdős Anikót már a Facebookon is: kreativitása, csudajó ötletei és angyalkái révén pillanatok alatt sok „rajongóra” tett szert. Számomra ő a legjobb példája annak, hogy álmodni KELL, mert az Arany Korona épülete mellett nemrég megnyílt üzlete bizonyítja, hogy ha valamit nagyon szeretnénk, valóra válhat.

Az üzletbe lépve nem is tudtam hova nézzek hirtelen. A kreatív hobbi alapanyagok és kellékek mellett sok ötletes ajándék, vicces születésnapi, névnapi és egyéb évfordulós meglepetés is van a polcokon. Ha valaki még tanácstalan vagy ötletre, tanácsra van szüksége például bútorfelújítással kapcsolatban, a legjobb helyen jár! Akinek két balkéz jutott és nem tud maga díszeket készíteni, ne aggódjon, mert sok ragyogó Anikó-kincs közül válogathat. Legnagyobb örömömre végre élőben is megpillanthattam az általa varrt angyalkákat. És itt jöjjön a meglepetés! Daraaaaam! Dobpergés és miegymás! Kövessétek a Facebookon Nikó Kincses Kamráját, mert hamarosan ez a göndör hajú, szárnyas kis teremtmény talál új gazdára!

A boltból kilépve rájöttem, hogy ugyan csak pár helyen jártam, mégis egy fél nap eltelt. Ó jaj, pedig még nem is meséltem az Arany Koronáról, meg a régi tűzoltó-szertárról! Talán majd visszatérek, ha a Kossuth utca fazonigazítása elkészült – kíváncsian várom mi fogad majd…

Folyt.köv.


800 megtekintés0 hozzászólás