Keresés
  • Németh Anikó

Örömtánc - Testnek, léleknek, szellemnek

Helmeczi Zsuzsa 2018 őszén indította el Balatonfüreden a Szenior Örömtánc csoportot. Mivel már évek óta tart ennek a korosztálynak edzéseket, nagyon örült, hogy egy új mozgásformával ismertethette meg őket! Először édesanyja mesélt az edzőnek az Örömtáncról, majd az interneten utánanézett és nagyon különlegesnek és szerethetőnek találta. Hamarosan el is ment néhány Örömtánc foglalkozásra Székesfehérvárra. Ezután már nem volt kérdés számára, hogy beiratkozik a Szenior Örömtánc oktatói képzésre.

Kíváncsi voltam, hogy honnan ered ez a mozgásforma. Őszinte leszek, nem gondoltam, hogy egy német táncpedagógustól… Ilse Tutt alkotta meg az 1970 évek elején, s olyan nagy sikernek örvendett a módszere, hogy hamarosan elterjedt a környező országokban is. Magyarország első Szenior Örömtánc oktatója Csirmaz Szilvia, aki néhány év alatt összetartó Szenior Örömtánc mozgalmat hozott létre hazánkban és folyamatosan indítja az oktatói tanfolyamokat. Neki köszönhetően országszerte számos kis- és nagyvárosban lehet örömtáncolni.


Az a nagyszerű ebben a táncban, hogy igazából „mozgás-öröm-agytorna”. A foglalkozásokon vidám, a világ minden tájáról, különböző korszakokból és kultúrákból származó dallamok csendülnek fel. Vannak pörgős ritmusú zenék, de lassabb, lágyabb dallamokra is táncra perdülnek a szenior táncosok.

A koreográfiák egyszerűek, könnyen követhetőek, ezért tanulásuk élvezetes és sikerélményt ad a résztvevőknek. Nincsenek hirtelen mozdulatok, gyors forgások, ugrások, csak olyanok, amiket bárki könnyedén el tud táncolni. A lépéskombinációk memorizálása viszont igazi agytorna, hiszen nemcsak az adott pillanatban táncolt lépést, hanem már a következő figurát is észben kell tartani, miközben a zene ritmusára, az irány- és partnerváltásokra is végig koncentrálni kell.

Ezen a táncórán lehet hibázni, itt az ÖRÖMön van a hangsúly, nem a tökéletes kivitelezésen. Persze nagyon boldog mindenki, ha egy-egy táncot szépen el tud járni a csoport, de a tévesztéseken is vidáman túllendülnek!

A foglalkozáson táncolnak páros táncokat, sortáncokat, körtáncok, kontratáncokat és ülőtáncokat is. Itt mindenkinek van kedvence, hiszen nagyon változatos, sokféle stílusú táncot tanulnak. Zsuzsa szerint a rendszeresen végzett mozgás elengedhetetlen az idősödő emberek életében, ehhez az egyik legjobb választás a Szenior Örömtánc, hiszen a testünket frissíti, a lelkünket simogatja a tánc és a zene.


Minden óra nyitótánccal kezdődik és búcsútánccal zárul, ami legtöbbször ugyanaz a tánc. Általában van egy-két teljesen új tánc, amit először az oktató bemutat, majd alaposan lépésről-lépésre megtanít. Amikor a csoport jól begyakorolta a koreográfiát, indulhat a zene és az önfeledt táncolás. A csoport összetételétől függően több, már régebben tanult táncot is átismételnek és eltáncolnak. Fontos, hogy a koreográfiákat mindig újratanulják, ezért nem baj, ha nem emlékeznek rá, és így az új táncosok is könnyedén tudnak csatlakozni a csoporthoz. Egy Örömtáncon kb. 8-10 táncot táncolnak el és úgy telik el 1-1,5 óra, hogy az óra végén legszívesebben visszapörgetnék az időt!

Ez a mozgásforma egy olyan kíméletes, közösségi tánc, amit az idősödő korosztály igényeinek megfelelően fejlesztettek ki, így 50-től akár 100 éves korig bárki részt vehet a táncon!


Zsuzsa kiemelte, hogy nagyon fontos, hogy nem kell partnerrel érkezni és előzetes tánctudás sem szükséges! A csoportokhoz bármikor lehet csatlakozni!


Ha van, aki még mindig kételkedik, hadd mutassak néhány tényt, ami az Örömtánc (s annak gyógyító ereje) mellett szól:


- 76%-kal csökkenti a demencia kialakulásának esélyét,

- eredményesen késlelteti az Alzheimer kór kialakulását,

- fejleszti az agyműködést,

- erősíti az immunrendszert,

- átmozgatja a test főbb izomcsoportjait,

- boldogsághormont szabadít fel,

- erősíti a szív-és vérkeringési rendszert, növeli az állóképességet,

- a társasági élet felpezsdül, barátságok alakulnak ki,

- a depresszióra való hajlam csökken,

- az ízületekre jótékonyan hat,

- javul az egyensúlyérzék,

- a mozgáskoordináció fejlődik,

- az életminőségre pozitívan hat,

- stressz oldó hatása van.


Ami a jelen helyzetet illeti, Zsuzsa 2 hónapja tart online Örömtáncot és szenior edzést egy zárt Facebook csoportban. Nagyon hálásak a vendégei ezért, mert így otthon, a karantén idején is tudtak aktívkodni. A táncok nagy részét ugyan át kellett alakítania egyéni tánccá, ami persze közel sem adja meg azt az élvezetet, mint a csoportos forma, de még így is boldogan táncoltak virtuálisan együtt.


Zsuzsa elmondta, hogy júniustól már megnyitja kapuit a Happy Body Fitness terem - szigorú létszám limittel, folyamatosan ügyelve a fokozott higiéniára. Azt is megtudtam, hogy az igazi edzések mellett még az online edzésekre is van igény júniusban. Sok mindenkinek megtetszett, hogy otthon, amikor épp van egy kis ideje, akkor neki áll edzeni.


Áprilistól a fiatalabb, felnőtt korosztály is részt vehetett online edzéseken (step edzések és alakformáló edzések) a Happy Body vezetőjével. Júniusban még ezek is mennek tovább az edzőtermiek mellett. Sőt, 2 hete már elindultak a szabadtéri edzéseket is: a Kiserdőben TRX-en, a Koloska- völgyben pedig Total Body edzésen lehet részt venni.

Mielőtt mára zárnám soraimat, hadd osszam meg Veletek az egyik Örömtáncos gondolatait – ezzel búcsúzott Zsuzsa is:


„Az Örömtánc alatt érezhetjük a boldogság, szeretet áramlását, ami körülölel bennünket. Ahogy együtt vagyunk, elfelejtkezünk mindenről, csak a zene, a tánc és MI számítunk.”


A fotók forrása: Helmeczi Zsuzsa

424 megtekintés0 hozzászólás