Keresés
  • Németh Anikó

Az én pezsgŐm - A te pezsgőd (2.rész)

A tegnapi bejegyzésből már megismerhettétek a Kern Pincészetet, Az én pezgŐm történetét és a pezsgős lányokat. A mai részben arról mesélek Nektek, hogy mit is hozott számunkra (Horváth Csilla tettestársamnak és nekem) a tegnap esti program.

A Csillával való ismeretséget a blognak köszönhetem és mivel tudom, hogy a HelloFüred olvasója és a Balaton szerelmese nagy rajongója a boroknak, úgy éreztem, ő lesz a legjobb tettestárs ennek a bejegyzésnek az elkészítéséhez.


„Az érkezéskor már a helyszín elvarázsolt, kis pincészet a Penke-dűlőben, szőlő ameddig a szem ellát.” – mondta Csilla. Nagyon örültem, hogy láttam rajta, hogy valóban elvarázsolta a látvány és a környezet – és akkor még nem is kóstolt pezsgőt…

A pince teraszán ültünk le, ahol továbbra is élvezhettük a táj sokféle zöldjét és ahol szépen terített asztal várt minket. Az első tétel a Zenit pezsgő volt, melyről Csilla úgy gondolja: „…könnyed, gyümölcsös, igazi balatoni kezdés, tökéletes társa a lazább programoknak is. Olyan, amiből simán megiszol egy újabb és egy újabb pohárral csak úgy.”

Fotó: Kiss-Somogyi Judit


A kóstoló során 5 pezsgővel ismerkedhetett meg Csilla, de a „boldogság itala” mellett a házigazdák is teljesen lenyűgözték a segítőmet. Miközben a következő tétel pohárba került, Léna és Pali meséltek a felfedező- és tanulmányutakról és arról, hogy az első pezsgőjüket egy vis major-nak köszönhetik.


„A 2014-es év az elmúlt évtizedek egyik legnehezebb évjárataként vonult be a magyar borászat történetébe. Sajnos a sok esőzésnek köszönhetően mi is döntési helyzetbe kerültünk: vagy egy korábbi szüreti időponttal mentjük a termés még egészséges részét vagy szomorúan elengedjük az évjáratot – meséli Léna.

Fotó: Kiss-Somogyi Judit


Mi az első opció mellett döntöttünk, így egy korai szürettel az olaszrizling és rizlingszilváni ültetvény 40%-át tudtuk feldolgozni. A szokásosnál korábbi szedés magasabb sav és alacsonyabb alkoholtartalmat eredményezett, így alkalmassá téve a szőlőt, hogy kiváló pezsgő alapbor készülhessen belőle. Az alapbor kierjedése után pezsgőnk több, mint két évig erjedt a palackban, csodálatos íz- és illataromákat csempészve a nedűbe.”


Bár az első pezsgőjüket a „Sors” akarta pezsgőnek, a következő évben már nem bízták az égiekre a nedű sorsát. 2015-ben Tokajon már tudatosan időzítettek és a sárgamuskotály ültetvényük egy részét a pezsgőkészítéshez ideális érettségben szüretelték. Ebből készült a ’Leopold’ nevet viselő pezsgő, mely első unokájuk után kapta a nevét, hiszen ugyanolyan játékos, energikus és imádnivaló, mint a kis Leo. A kóstolásban ez a tokaji sárgamuskotály brut volt a második, s ahogy utána mesélte, nagyon megdobogtatta Csilla szívét!

Kern Pál, Pali a pincében a "pihenő" pezsgőkkel és a vendégekkel Fotó: Kiss-Somogyi Judit


A program felénél egy kis szünetet tartottunk, de csakis azért, hogy körbe vezessenek minket a pincében, hogy a saját szemünkkel is láthassuk a pihenési fázisban lévő pezsgőket és a degorzsáláshoz szükséges berendezéseket és a védőfelszerelést, melyet mindenkinek viselnie kell a program ezen részében. Nagyon tetszett mindkettőnknek, hogy a köténytől a névre szóló bilétáig mindenen megjelenik a logó és a menta szín.

Fotó: Hello Füred blog


Mire visszatértünk a teraszra, Réka már előkészítette a kóstoló következő szereplőjét, a tokaji furmint pezsgőt szűretlen és szűrt állapotban. Csilla kóstolt és kérdezett – örültem, hogy nagyon jó hangulatú beszélgetés alakult ki! Így került szóba többek között az is, hogy a pezsgő nyitásakor a pukkanás előrejelez-e már valamit a pezsgő minőségéről, s az is, hogy tudjuk-e, hogy honnan származik a sabrage nyitási technika (amikor karddal szabják le a pezsgősüveg tetejét). A városi legenda szerint a sabrage Napoleontól származik. Egyszer állítólag a lován ülve előhúzott egy üveg pezsgőt és a kardját, s egy suhintással lecsapta az üveg tetejét.

Csilla felkészülten érkezett a kóstolóra, így már tudta, hogy a Kern Pincészet díjnyertes Balatoni Olaszrizling pezsgője is kóstolásra vár. Nagy várakozással nézett a tétel elé, mert a kedvenc fajtája szolgált a pezsgő alapborául. Ahogy mesélt róla, tudtam, hogy „betalált” nála ez a pezsgő:


„Ez egy nyerspezsgő, brut nature, ami nem éppen a csajos kategória, de az én ízlésem nem a tündibündi ízlés. Tökéletes volt, méltó lezárása az estének!”


A program végén, egy nagyon tartalmas és jó hangulatú beszélgetés után, búcsút vettünk a pezsgős lányoktól és Palitól, s elindultunk Füred felé. A kocsiban még faggattam egy kicsit Csillát, kíváncsi voltam a véleményére, benyomásaira.

„Nagyon jól felépített pezsgősorral, csodálatos emberekkel ismerkedtem meg az este során. Szeretem amikor valaki az egyediségre törekszik, így akarja megmutatni magát, kísérletezik, olyan szőlőfajtát választ pezsgő alapnak, amit szinte senki más. És ezek a pezsgők finomak, szívvel és szakértelemmel készülnek, örülök, hogy felkerültek az én balatoni térképemre” – mondta lelkesen, s ahogy beszélt, éreztem a szavaiból, hogy még a látottak hatása alatt van.


Úgy érzem, a szombat este mindkettőnknek nagyon sokat adott – igaz, én nem kóstoltam, de lenyűgözött mindaz, amit láttam és hallottam; boldog vagyok, hogy ismét egy olyan történetről és vállalkozásról írhattam Nektek, amiben szív és lélek van!


A véleményem? Csacsiság volna kihagyni, hiszen lánybúcsú vagy születésnap, de akár egy jó csapatépítő program is épülhet a kóstolás és degorzsálás köré. Kis szerencsével most valaki meg is nyerheti ezt az élményt, de a részletek majd a játékhoz kapcsolódó külön bejegyzésből derülnek ki!

130 megtekintés

kapcsolat   hellofured@yahoo.com - 30 403 4066 

adatvédelem  

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White LinkedIn Icon
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now